U ponedjeljak, 09. travnja, sjemenišna zajednica sa Šalate svečano je proslavila svetkovinu Blagovijesti – Naviještenja Gospodinova misnim slavljem koje je s početkom u 18.30 sati u kripti sv. Antuna Padovanskog predslavio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji sjemenišnih odgojitelja: vlč. Mate Malekinušića i vlč. Gorana Bužaka. Slavlju se pridružio i časni gospodin Kristijan Perić, đakon Požeške biskupije. Svetkovina Naviještenja Gospodinova slavi se 25. ožujka – točno devet mjeseci prije proslave svetkovine Božića, no budući da je ove godine Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica ušla u datumski okvir 25. ožujka, ovo slavlje bilo je zaprječeno, te se slavi na prvi slobodni dan po uskrsnoj osmini.

Pozdravljajući okupljene preč. Rektor je naglasio:“ Blagdan Naviještenja Gospodinova koji danas liturgijski slavimo prilika je da se zagledamo i ugledamo u Blagoslovljenu među ženama. Ona je naša Majka. U jednoj molitvi molimo joj se na vrlo osoban i intiman način: Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Zahvaljujući Mariji možemo iskusiti Božju moć i u svom životu jer je ona najbliže izvoru Božjeg Srca. Marija, spremna ljubiti Boga i ispunjavati njegovu volju, uzdiže sve žene na „božansku razinu“. Danas je dan u kojem Crkva želi istaknuti izvanrednost žene kao žene. Svaka žena je iznimna: između ostaloga jer je majka ili će majka postati u budućnosti. Marija, budući da prihvaća Sina Božjeg u svoje krilo, ponos je i uzor svim ženama koje hrabro prihvaćaju dar majčinstva. Zahvalimo danas Bogu za sve žene koje smo susreli na svom putu. Zahvalimo za naše mame.“

U svojoj propovijedi aktualizirajući Lukino evanđelje (Lk 1, 26-38), propovjednik je, između ostaloga, rekao:“ Sveti oci Mariju nazivaju Praslikom vjere te zbog toga i likom Crkve! Ona to postaje ponajviše zbog toga što je prihvatila ponudu Božje milosti Neka mi bude po riječi tvojoj!Naše da Bogu nije uvijek dosta jasno i odlučno. Možda nešto starije generacije od mene pamte legendarne Beatlese koji su šezdesetih godina žarili i palili svjetskim pozornicama. Oni su pjevali jednu pjesmu koja je danas evergreen, a refren joj glasi: Let it be, let it be! (tako neka bude, tako neka bude!). Kako to možemo protumačiti u sebi? Tako neka bude! – to govorimo sebi i drugima kada smo sredili neke stvari. Tako neka bude! – to znači da sam zadovoljan, da nemam više nikakva zahtjeva ni uvjeta, da više ne prosvjedujem i ne želim se više miješati ni u što. Tako neka bude! – tako zuji u nama kad se pomirimo sa svojom sudbinom.

Beatlesova Marijina pjesma ovako bi išla u slobodnom prijevodu:

Kad na mene navale problemi

stiže mi Marija

te izgovara mudrosne riječi:

«tako neka bude!»

U trenutcima osobne tame

ona sjedi preda mnom

šapćući mudrosne riječi:

«tako neka bude!»

To konkretno za nas znači: kad se nađemo u poteškoćama pristiže nam Marija u pomoć i izgovara utješne riječi Bit će bolje“.

Zaključujući svoju propovijed, Rektor je istaknuo:“ Iz vlastita iskustva znamo da nas život nerijetko stavlja pred razne upitnike. Često je to dug proces koji nas vodi smišljenom odgovoru: Tako neka bude! I upravo u tom i takvom odgovoru događa se Gospodinovo utjelovljenje u našu osobu, u našu stvarnost. Marija je predstavljena kao ona koja razmatra sadržaj anđelova pozdrava. Evanđelist nam je predstavlja kao onu koja razmatra događaje i želi shvatiti njihovo značenje. Ona želi biti prisutna umom i srcem te se osobno uključiti u sva ta zbivanja. Stoga nam je Marija izvanredan primjer kontemplacije i promišljenosti, te uzor stavova koji bi i kod nas trebali biti prisutni, posebno u molitvi krunice gdje smo svi mi, kao i Marija – Našli milost u Boga“.

Misno slavlje uzveličala je svečana sjemenišna asistencija, a ljepoti liturgijskoga pjevanja pridonijeli su sjemeništarci maturanti uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića.

Proslava je završila zajedničkom večerom u sjemenišnoj blagavaonici.