„Isus ga pogleda i zavoli…“ (usp. Mk 10, 21)

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu bilo je domaćinom ovogodišnjeg Susreta sjemeništaraca ‛malih‛ sjemeništa, dijecezanskih i redovničkih, iz Hrvatske i BiH, koje se održalo od 27. do 29. travnja ove godine u Splitu. Susret se odvijao pod geslom “Isus ga pogleda i zavoli…” (usp. Mk 10, 21), a na Susretu je sudjelovalo 104 sjemeništarca i 19 njihovih odgojitelja (rektori, vicerektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ iz Zadra, Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, Franjevačkog sjemeništa iz Sinja, Franjevci s Kaptola i sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba.

U kasnim večernjim satima 27. travnja, sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, franjevačkog sjemeništa s Kaptola te sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba pristigli su u Sinj gdje ih je dočekao fra Ivan Udovičić, ravnatelj franjevačkog sjemeništa u Sinju, gdje su ove tri skupine sjemeništaraca i odgojitelja bile smještene.

Program središnjeg dana susreta, u subotu 28. travnja, započeo je procesijom iz crkve sv. Filipa Nerija u splitsku prvostolnicu sv. Dujma, gdje je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. U svome uvodnome pozdravu nadbiskup je sjemeništarce upoznao s povijesnom važnošću splitske katedrale koja je kao građevina najstarija katedrala na svijetu. U njoj su se odvijali važni događaji za povijest hrvatskoga naroda i Crkve poput brojnih Sinoda i splitskih Sabora. U tom je svjetlu i današnji susret sjemeništaraca nazvao Sinodom ili Saborom važnim za budućnost našega naroda i Crkve. „Ovdje, gdje se čovjek hitio uzdići iznad Boga proganjajući one koji vjeruju, čovjek – car Dioklecijan biva poražen a oni koje je proganjao postali su pobjednici. Stoga je ova katedrala postala ključ čitanja povijesti i nije čudno što je papa Ivan Pavao II. 1998. za posjeta katedrali kazao: ‘Ovdje povijest nije šutjela’. I druge povijesti govore, ali kako? Ovo je svjedočka povijest koja je rođena iz križa i uskrsnuća Gospodinova. Želimo biti svjedoci te povijesti i kao kršćani ne smijemo šutjeti, nego jasno i snažno podizati glas za istinu o Bogu i čovjeku“, kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je propovijedi mons. Barišić govorio o duhovnom pozivu i nasljedovanju Isusa Krista protumačivši evanđeoski tekst o susretu Isusa i mladića, koji je obdržavao zapovijedi ali da bi Isusa mogao slijediti trebao je prodati svoj imutak i dati siromasima. Taj Isusov zahtjev ga je rastužilo. U tom je svjetlu nadbiskup naglasio da je mladić iako je bio bogat osjećao nezadovoljstvo u sebi te je postavljao pitanje smisla života. Budući da mnogi danas vide bogatstvo kao smisao života udaljavaju se od prave istine života. Međutim, bilo bi pogrešno misliti da je bogatstvo samo po sebi loše, pitanje je kako ga se živi: egoistično kao posjed ili u komunikaciji za dobrobit drugih? „Ovaj tekst nam govori kako čovjek nije stvoren na sliku stvari nego na sliku Božju i da nije dovoljno izvršavati zapovijedi da bismo kao kršćani živjeli život punim plućima. Naš život nije u propisima i Zakonu nego u ljubavi“, naglasio je mons. Barišić te dodao: „Mladić je nakon susreta s Isusom otišao tužan u drugom smjeru. Tužno je susresti se s Isusom i ne osjetiti radost u svom srcu jer on je izvor radosti a ne razočarenja.“ Nadbiskup je pozvao sjemeništarce da dopuste Isusu da se nastani u njihovom srcu kako bi ga mogli hrabro i radosno, odlučno i dosljedno nasljedovati te ih je potaknuo na zahvalnost svim Elijima (Eli je pomogao Samuelu odazvati se Božjem pozivu): duhovnicima, odgojiteljima, roditeljima koji ih hrabre i prate na njihovom putu odaziva duhovnom pozivu.

Na kraju sv. Mise riječ pozdrava uputio je don Edvard Punda, ravnatelj splitskoga sjemeništa, a potom su sjemeništarci i odgojitelji na stepenicama ispred katedrale napravili promo video za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Nakon euharistijskoga slavlja upriličeno je predstavljanje pojedinih sjemeništa u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Po završetku ručka uslijedila su sportska natjecanja u nogometu, košarci, stolnom tenisu i šahu. Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu osvojili su prvo mjesto u natjecanju u košarci, drugo mjesto u stolnom tenisu (Martin Radić, sjemeništarac druge godine) te treće mjesto u šahu (Stjepan Kovačić, sjemeništarac druge godine). Po završetku sportsko – rekreacijskog djela uslijedio je sastanak odgojitelja na kojem su tematizirani projekti koje Sjemeništa nude, izazovi i perspektive u odgojno – obrazovnom sazrijevanju sjemeništaraca te je dogovoreno da domaćin novoga Susreta 2019. godine bude Franjevačko sjemenište u Sinju.

U 19.00 sati započelo je zajedničko euharistijsko klanjanje koje je predvodio don Mato Brečić, duhovnik splitskih sjemeništaraca. Po završetku duhovnoga programa uslijedilo je zajedničko druženje uz pjesmu i program iznenađenja u dvorištu sjemeništa te ukusna večera.

Zadnjeg dana Susreta, u nedjelju, 29. travnja, sjemeništarci i odgojitelji smješteni u Sinju slavili su sv. Misu u svetištu Gospe Sinjske, a predvodio ju je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dok je propovijedao vlč. Petar Mlakar, duhovnik istoimenog sjemeništa. Po završetku sv. Mise uslijedio je povratak u Zagreb sa radosnim iščekivanjem novoga Susreta u Sinju iduće godine.