U subotu, 27. travnja ove godine, u organizaciji rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića, održalo se hodočašće odgojitelja, djelatnika te sjemeništaraca i njihovih obitelji na Krasno i u Senj kao svojevrsna uvertira 12. Susretu hrvatske katoličke mladeži kojem je domaćin Gospićko-senjska biskupija i grad Gospić 4. svibnja ove godine.

Nakon prošlogodišnjeg hodočašća u Šibenik i Vrpolje, ovo, drugo po redu, zajedničko hodočašće sjemeništaraca i njihovih obitelji započelo je u ranim jutarnjim satima, a prva postaja bilo je hrvatsko marijansko svetište u selu Krasno na obroncima Velebita u okolici Senja gdje je hodočasnike iz Zagreba, uz srdačnu dobrodošlicu, dočekao župnik i čuvar svetišta Majke Božje od Krasna vlč. Stjepan Zeba.

Svetište Majke Božje od Krasna iz 18. stoljeća, izgrađeno je na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Krista, Djevice Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine. Sada se kip Gospe Krasnarske čuva u proštenjarskoj crkvi, no povijesna vrela otkrivaju da je zbog ratne opasnosti 1942. godine kip prenesen u župnu crkvu sv. Antuna Padovanskoga u Krasnom. Dok se kip tamo čuvao, svečano se u procesiji nosio u svetište o proljetnim kvatrama i vraćao na završetku jesenskih. Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine: “U šumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik.” Majku Božju od Krasna svake godine posjeti oko 100.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i šire. U Krasnu se stanovnici Primorja i Like od davnina okupljaju 15. kolovoza u čast Velike Gospe.

Tijekom boravka u ovom marijanskom svetištu okupljeni roditelji sjemeništaraca u zajedništvu sa njihovim odgojiteljima i djelatnicima šalatskog sjemeništa molili su svetu krunicu na čast Blaženoj Djevici Mariji za uspjeh SHKM-a u Gospiću idućeg vikenda te da u sjemeništarcima nikada ne ugasne Kristovo svjetlo vjere, a darovani poziv na bliže nasljedovanje Gospodina u radu u Njegovu vinogradu da pretvore u odgovornost revnosti hoda za Njim.

Druga postaja hodočašća bio je grad Senj gdje je upriličeno svečano misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika u Senju i Gospićko-senjskoj biskupiji gdje ima ulogu konkatedrale.

Misno slavlje predvodio je rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a prigodnu homiliju okupljenim hodočasnicima izrekao je duhovnik sjemeništaraca vlč. Luka Premelč. Po završetku dojmljive liturgije uslijedio je hodočasnički objed u konobi “Tvrđava Nehaj” ponad Senja za koji se pobrinuo mons. dr. Richard Pavlić, senjski župnik te dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije koji je ujedno bio i logistika rektoru Sjemeništa u kreiranju ovog projekta.

Nakon ručka i kratke šetnje Senjskom rivom, zadnja postaja ovog hodočašća bio je posjet muzeju grada Senja koji se nalazi u palači obitelji Vukasović, koja je bila jedna od najuglednijih senjskih obitelji, poznatoj i kao «kuća Marije Terezije». Palača je građena u 14./15. st. i vrhunski je objekt profane arhitekture grada Senja. Tamo je hodočasnike dočekala gđa. Blaženka Ljubović, profesorica povijesti i arheologije, a ujedno i ravnateljica Gradskog muzeja koja je okupljene upoznala sa poviješću muzeja i grada Senja, a zatim su hodočasnici mogli vidjeti i kriptu konakatedrale koja je nastala sredinom 18. stoljeća kada je i dograđena desna pobočna lađa katedrale.

Rektor sjemeništa preč. Pavlaković zahvalio je potom ravnateljici Ljubović te župnome vikaru vlč. Tujmeru na darovanom vremenu, gostoprimstvu te mnogim vrijednim informacijama kojima hodočasnici kreću obogaćeni put Zagreba. Uručivši svima prigodne poklone Sjemeništa istaknuo je da “svako hodočašće je zapravo slika Crkve koja putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru tražeći moćni zagovor Marije, majke svećenika kako bi snaga njezine vjere učvrstila našu vjeru i hod povjerenih nam mladića prema ostvarenju njihova duhovnog poziva uz potporu ovdje prisutnih članova njihovih obitelji.” Pohod Senju zaključen je prigodnom molitvom za uspjeh SHKM-a u Gospiću idućeg vikenda.

Ovim hodočašćem uz granice parka prirode Velebit te u jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, šalatski odgojitelji željeli su i ove godine osnažiti međusobno zajedništvo između sjemeništaraca, njihovih obitelji, odgojitelja i djelatnika Sjemeništa kako bi svi zajedno rasli u kreposti zahvalnosti za dar šalatskog sjemeništa – kolijevke duhovnih zvanja Crkve u Hrvata.

Tijekom čitavog puta hodočasnici su imali prigodu slušati o mnogim znamenitostima kraja kojeg su pohodili zahvaljujući stručnom vodstvu g. Tomice Plukavca, profesora povijesti i hrvatske kulture, tajnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te vanjskog suradnika u šalatskom sjemeništu.