Ekološka sekcija

Kao prvo, kada se govori o ekološkim aktivnostima misli se uvijek o zaštiti okoliša, razvitku obnovljivih izvora energije i slično. No u našem sjemeništu na Šalati to su tako zvane „radne akcije“. Sada ću vam o svakoj radnoj akciji napisati nekoliko rečenica da se malo upoznate s našim ekološkim aktivnostima tj. radnim akcijama.

Prva i najčešća radna akcija je sakupljanje lišća. Kada se vratimo (sjemeništarci) s prvog slobodnog vikenda prvu subotu skupljamo, grabljamo i metemo lišće. Kad skupimo lišće oko svih sjemenišnih zgrada, nosimo ga na posebno mjesto gdje se odlaže u crnim vrećama i gdje se kasnije pretvara u kompost, to lišće nam zapravo služi za plastenik, a i sjemenišno dvorište je odmah čišće, što je nama svima drago i lijepo za vidjeti, a i osobama izvan Sjemeništa.

Druga najčešća aktivnost u sjemeništu je (posebice za vrijeme proljeća i ljeta) košnja trave. Nas par sjemeništaraca dobijemo kosilice i sav ostali pribor za košnju pa kosimo određene površine u dvorištu (kao na primjer: nogometno igralište, park ispred NKG-a (Nadbiskupske klasične gimnazije) i Sjemeništa, i prostor ispred Rektorata (dio Sjemenišnih zgrada). Nekad (to jest malo rjeđe) kosimo dječji park i drugo nogometno igralište.

Treća i najrjeđa aktivnost je iznošenje namirnica (voće i povrće) za sjemenišnu kuhinju iz dva kamiona koji to dovezu. Sjemenišni poglavari inače za radne akcije izaberu nekoliko ljudi (ovisi koliko posla ima i naravno da na „tapeti“ nisu uvijek isti ljudi) i radna akcija počne u točno određeno vrijeme. I Sjemenišni poglavari znaju često pomagati koliko god je to moguće. Imamo i rjeđe radne akcije kao na primjer rezanje živice, kupljenje smeća (naravno to je svakodnevna dužnost Sjemeništarca da pokupi papirić ili limenku i slične stvari koje nam zagađuju Sjemenišno dvorište i okolinu.

Kao što je Bog rekao svetoj Faustini dok se šetala prirodom „Ovo sam stvorio za tebe i za sve ljude“ što znači da prirodu treba poštivati i čuvati) i
nekad znamo otići kupiti jabuke kod jedne gospođe koju zovemo „super baka“.

Nijedna od ovih radnih akcija nije lagana, ali je na korist svakom od članova naše Sjemenišne zajednice.