U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Bjelovarsko-križevačke biskupije održan je u subotu, 22. veljače ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, Biskupijski susret ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Naime, inicijativom bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. dr. Vjekoslava Huzjaka ova pastoralna godina, u kojoj ova mlada biskupija slavi 10. obljetnicu svoje uspostave i ređenja prvog biskupa, raznolikim pastoralnim inicijativama želi se potaknuti različite žive krugove 58 župnih zajednica sa područja biskupije na aktivnije sudjelovanje u biskupijskom životu.

Na susretu je sudjelovalo 113 ministranata iz 14 župa biskupije u zajedništvu sa vlč. Krunoslavom Detićem, povjerenikom za pastoral ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Susret je započeo u 10 sati okupljanjem ministranata u prostorima sjemeništa te kratkom okrjepom, a potom je sve okupljene svećenike i ministrante u sjemenišnoj dvorani pozdravio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa izrazivši radost što se ovaj biskupijski susret ministranata održava upravo u prostorima sjemeništa te je potaknuo ministrante na stalno osluškivanje Božjega zova u njihovim životima te na trajno propitivanje o budućem životnom pozivu.

Potom su sjemeništarci predvođeni sjemenišnim odgojiteljem vlč. Goranom Bužakom podijelili ministrante u radne grupe, a oko 10.15 sati uslijedile su radionice i igre po skupinama koje su u sebi uključivale upoznavanje sjemeništa i njegovih prostora, ministrantski kviz, upoznavanje liturgijskih predmeta i posuđa te različite animatorske igre.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa u kripti sv. Antuna Padovanskog koju je, s početkom u 12.15 sati, u koncelebraciji s povjerenikom i ostalim svećenicima Bjelovarsko-križevačke biskupije, predvodio vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj i svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Nakon ručka uslijedile su sportske igre za dječake na vanjskim terenima sjemeništa, a djevojčice su svoj program nastavile kroz druženje sa časnim sestrama Družbe sestara Naše Gospe iz Bjelovara koje su ih upoznale sa svojom karizmom predstavivši im svoju Družbu i djelatnost.

Oko 16 sati uslijedila je podjela nagrada i priznanja svim sudionicima ovoga susreta, a potom i povratak u župne zajednice iz kojih su došli.