Zbor

Saborska konstitucija “Sacrosanctum Concilium” preporučuje da se s najvećom brigom čuva i promiče blago svete glazbe te da se posveti velika pažnja „poučavanju i vježbanju glazbe u sjemeništima, novicijatima redovnika obaju spolova i u školskim domovima kao i u ostalim zavodima i katoličkim školama“. (SC 115)

Budući da je liturgijski odgoj važan segment života u sjemeništu, nudi se talentiranim sjemeništarcima sudjelovanje u liturgiji putem pjevanja. Oni koji imaju sposobnost lijepog pjevanja, pjevaju na nedjeljnim svetim misama, pohodima župama na koje idemo par puta godišnje i nekim izvanrednim nastupima. U Zboru se njeguje gregorijanski koral koji je službeno pjevanje Crkve. Iz gregorijanskog korala izvire sva ostala liturgijska glazba (npr. pučki koral). Ponekad pjevamo i duhovnu glazbu, tj. šansone koje mladi posebno vole. Zbor broji oko 10 članova, a probe se održavaju petkom i nedjeljom. Iako je ponekad teško dolaziti na probe, biti discipliniran i lijepo pjevati, uloženi trud se u konačnici isplati.

Mnogi su poznati crkveni glazbenici prošli kroz sjemenišni zbor: maestro Miroslav Martinjak (zborovođa Zagrebačke katedrale), maestro Anđelko Igrec (zborovođa i orguljaš Varaždinske katedrale) i neki članovi poznate grupe “Žeteoci”. To je pokazatelj da se u sjemeništu kod pojedinca lako može probuditi ljubav prema glazbi koja će ih pratiti kroz život.

Zbor uvježbava prof. Božidar Ljubenko, diplomirani crkveni glazbenik i magistar orgulja (Muzička akademija – klasa Ljerke Očić).