Na sedmu nedjelju u nizu crkvene godine, 23. veljače, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vladislavcima.

 

Na poziv preč. Petra Ćorluke, župnika u istoimenoj župi te dekana Čepinskog dekanata, koji je dugi niz godina bio ekonom u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu te sjemenišnim odgojiteljem vlč. Goranom Bužakom.

Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja VII. nedjelje kroz godinu (Lev 19, 1-2.17-18; Ps 103; 1 Kor 3, 16-23; Mt 5, 38-48) preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Današnje evanđelje neposredan je nastavak onoga od prošle nedjelje, s kojim čini jednu cjelinu – Čuli ste da je rečeno; a ja vam kažem. Riječ je o nizu konkretnih primjera na kojima Isus objašnjava u čemu treba biti nova i drukčija pravednost koju očekuje od svojih učenika, za razliku od one pismoznanaca i farizeja. Ljudi su uvijek bili i jesu osjetljivi na nanesenu im nepravdu. Mnogi su spremni čak i silom tražiti svoju pravdu, pa pritom učine još veću nepravdu. Zato su sve države nastojale zakonima zaštititi pravo slabijega i nemoćnijega. Ti zakoni, katkada, vrlo su strogi, štoviše i okrutni, baš kao što zna biti okrutna nepravda nanesena drugome. … Iz Isusovih savjeta jasno je da on nije htio donijeti neki novi zakon koji bi bio bolji i savršeniji, koji bi bolje štitio pravdu. Ako bolje osluhnemo njegovu riječ, on uopće ne govori ni o zakonu ni o pravdi. Isus je svjestan da je zakon sâm po sebi nemoćan, kao što je nemoćan i čovjek prepušten sãm sebi. Zato on nudi jedan posve nov put do pravednijih odnosa među ljudima. To je put praštanja umjesto pravdanja. Njegovo traženje da se ne opiremo zlotvoru nipošto nije kukavičluk i uzmicanje, već, možemo slobodno reći, svojevrsna osveta koja protivnika ne izaziva i ne ponižava, već ga suočava s njim samim i njegovim činom i tako otvara novi put. … Današnje evanđelje završava izravnim pozivom: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,48). Ne traži Isus od nas istu mjeru savršenosti koja je u Bogu, već isto ponašanje, tj. da nas vode ljubav i praštanje, a ne mržnja i osveta. Onaj tko nije spreman to prihvatiti, ne može se zvati Isusovim učenikom, a tko to prihvaća i trudi se tako živjeti, taj je, uza sve svoje manjkavosti, sličan svome Ocu nebeskome.“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a o svom duhovnom pozivu te radosti življenja u sjemeništu svjedočili su: Krunoslav Lukšić iz župe sv. Brcko – Brckovljani (Zagrebačka nadbiskupija) te Dario Bajraktari iz župe sv. Josip – Vuka (Đakovačko-osječka nadbiskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio sjemenišni zbor u zajedništvu s tamburaškim sastavom sjemeništa.

Na koncu sv. Mise preč. Ćorluka zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene župljane pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.

Po završetku euharistijskog slavlja sjemeništarci i odgojitelji zajedno sa domaćim župnikom razgledali su filijalnu crkvu u Hrastinu te kalvinsku crkvu sa pripadajućom etno zbirkom koja se nalazi u neposrednoj blizini filijale sv. Roka u Hrastinu, a potom je uslijedio i ručak u prostorima nedaleko od župne crkve.

Specifičnost ovog hodočašća bila je u tome što su u njem’ sudjelovali i djelatnici te prijatelji sjemeništa koji su željeli svojim dolaskom u Vladislavce, svaki na svoj  način, iskazati poštovanje i zahvalnost preč. Ćorluki koji je, kroz deset godina služenja u službi ekonoma u sjemeništu, ostavio neizbrisiv trag u njihovim srcima.

Prije polaska prema Đakovu, hodočasnici su obišli i obližnju obiteljsku farmu krava te imali prigodu degustirati i kupiti neke od sireva koji se nalaze u ponudi tamošnjeg OPG-a.

Oko 16.00 sati hodočasnici su stigli u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Đakovu gdje ih je dočekao odgojiteljski tim na čelu s rektorom bogoslovije dr. Stjepanom Radićem i bogoslovima koji su nekad također bili pitomci sjemeništa na Šalati. Susretu se pridružio i mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Nakon okrjepe i razgledavanja kompleksa bogoslovije te lagane šetnje po središtu Đakova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brijeg nastavljajući hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.