Logos učiteljica: iskustvo rada u sjemeništu

„Sigurno je, sve što se dogodi, događa se po Božjoj volji“ Sv. Alfonz Liguori

Tako bih najbolje mogla opisati kako se dogodila suradnja između sjemeništa i Logos učiteljice. Na jednoj edukaciji upoznala sam rektora sjemeništa, vlč. Domagoja Matoševića. Kroz razgovor zaključili smo kako bi bilo iznimno korisno provoditi u sjemeništu sa sjemeništarcima program koji provodim u Logos učiteljici.

Logos učiteljica je organizacija koju sam osnovala s ciljem poboljšanja školskih rezultata i podizanja samopouzdanja kod djece. Osmislila sam program koji se temelji na četiri segmenta važna za pravilno usvajanje školskog gradiva, a to su rad na motivaciji, koncentraciji, organizaciji i učenju školskog gradiva pomoću tehnika učenja- mentalnih mapa i mnemotehnika.

Rektor je prepoznao vrijednost ovog programa i naša suradnja je započela. Sada, na kraju školske godine ubiremo plodove zajedničkog sustavnog rada. Najveću ulogu u postizanju dobrih rezultata imali su naši dječaci, sjemeništarci. Oni su otvorenog uma i srca prihvatili nove načine učenja i s lakoćom su usvojili vještine učenja, a svakim danom sve uspješnije ovladavaju organizacijom vremena.

Iako mi je početan cilj bio naučiti sjemeništarce lakšim i učinkovitijim načinima za kvalitetno usvajanje činjeničnog znanja, mi smo ovom suradnjom dobili nešto puno više od samoga znanja povijesti, matematike, geografije…naučili smo  kako dati sebe. Majka Terezija je mudro govorila kako je davati samoga sebe bolje nego samo davati. Upravo to je ono najbolje što smo ovom suradnjom dobili. Naučili smo kako si međusobno moramo davati sebe kroz vrijednosti koje zajednički gradimo iz dana u dan. Te vrijednosti poput povjerenja, poštovanja, sigurnosti, razumijevanja, dosljednosti, ljubavi… puno su važnije od brojeva (ocjena) u imeniku. Naravno, dragim sjemeništarcima ne želim poslati poruku kako se ne treba truditi jer ocjene nisu važne, baš suprotno- želim ih ohrabriti da se nastave truditi unatoč pokojoj lošoj ocjeni jer se trud na kraju itekako isplati. Uz trud rastemo i jačamo sebe kao osobe te postajemo ljudi koji su se spremni odricati i žrtvovati za neki vrijedan cilj.

Iako je svaka osoba jedinstvena i neponovljiva u svome djelovanju generalizirat ću sjemeništarce općenito i s ponosom reći kako su oni divni mladići koji cijene i žive vrijednosti koje većina njihovih vršnjaka možda još nije upoznala. Pod vodstvom rektora, duhovnika i svojih prefekta- odgajatelja koji im primjerom pokazuju kako živjeti svećenički poziv te se vesele s njima u sretnim trenucima i plaču u tužnim trenucima sjemeništarci rastu u vjeri i osobnosti.

Zaista sam zahvalna na ovoj suradnji, veselim se svakome danu koji mi je obogaćen radom sa sjemeništarcima te s radošću očekujem prvaše, nove sjemeništarce, a s njima i nove izazove u  zajedničkom učenju sljedeće školske godine.