“Odurna pojava”, “zločin protiv čovječnosti”, kojim su pogođeni “milijuni ljudi”, tim je riječima papa Franjo opisao ropstvo u svojoj poruci za Svjetski dan mira pod naslovom – “Ne više robovi, već braća”.

Za okosnicu poruke Papa je uzeo tekst iz poslanice sv. Pavla Filemonu (Fil 1, 15-16).

Poruka je podijeljena na dva dijela. U prvom Papa opisuje mnoga lica ropstva i podsjeća na žrtve rada robova, selioce lišene slobode, zlostavljane, zatočene koji žive u nehumanim uvjetima, ucijenjene od poslodavca; seksualne robove, djecu vojnike, žrtve ilegalne transplantacije organa ili prikrivenih oblika usvajanja, zarobljenike terorista.

No, koliko je lica ropstva, toliko je i njegovih uzroka. Kao prvi Papa je naveo ontološki, uzrokovan “grijehom koji izopačuje ljudsko srce “: to je “odbacivanje čovještva druge osobe”, postupanje s njom kao s predmetom, sredstvom, a ne ciljem. Postoje i drugi uzroci: siromaštvo, nemogućnost pristupa obrazovanju i radu, “zločinačke mreže koji se bave trgovinom ljudima”, oružani sukobi, terorizam, kazneno korištenje Interneta za namamljivanje najmlađih. A tu je i korupcija – rekao je Papa – koja prolazi kroz pripadnike policije i države.

Drugi dio poruke potiče na iskorjenjivanje ropstva “zajedničkim i sveobuhvatnim” djelovanjem, kroz “globalizaciju bratstva” koja se zna suprotstaviti “globalizaciji ravnodušnosti”, tako raširenoj u današnjem svijetu. Tri su načina na koja institucije moraju djelovati: sprječavati zločin ropstva, zaštititi žrtve i procesuirati odgovorne. Potrebni su, dakle, samo „pravi zakoni” o migraciji, radu, usvajanju i delokalizaciji tvrtki u cilju zaštite temeljnih ljudskih prava i poštivanja njegova dostojanstva.

Korisni su također – piše Papa – “učinkoviti kontrolni mehanizmi”, koji ne ostavljaju prostora za „korupciju i nekažnjenost”. Papa Franjo zatim poziva sve čimbenike u društvu, tražeći priznanje društvene uloge žene, dostojan posao i pristojne plaće za zaposlenike u tvrtkama, lance distribucije izuzete iz fenomena trgovine ljudima, međuvladinu suradnja u borbi protiv “transnacionalnih mreža organiziranog kriminala koje vode ilegalnu trgovinu seliocima”.

Preuzeto s: http://www.zg-nadbiskupija.hr