Tiskovni ured Svete Stolice objavio je danas poruku pape Franje za Svjetski dan mladih 2015. “Nastavljamo naše duhovno hodočašće prema Krakovu, gdje će se u srpnju 2016. održati sljedeći Svjetski dan mladih. Odlučili smo na tome putu voditi se blaženstvima. Prošle godine smo razmišljali o blaženstvu siromašnih duhom, umetnutom u širi kontekst ‘govora na gori’. Zajedno smo otkrili revolucionarni značaj blaženstava i Isusov snažni poziv da se hrabro upustimo u avanturu potrage za srećom. Ove godine ćemo razmišljati o šestom blaženstvu: ‘Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!’ (Mt 5, 8)”, piše na početku poruke Papa.

Primjećujući kako se izraz blaženi odnosno sretni javlja devet puta u toj prvoj velikoj Isusovoj propovijedi (usp. Mt 5, 1-12), Papa ističe kako je potraga za srećom zajednička svim ljudima svih vremena i svih dobnih skupina. Bog je stavio u srce svakog muškarca i svake žene nezatomljivu želju za srećom i ispunjenjem.

Zar ne osjećate da su vaša srca nemirna i u stalnoj potrazi za dobrom koja može utažiti svoju žeđ za beskonačnim, piše Papa te ističe kako je u Kristu ispunjenje snova o dobroti i sreći. On jedini može zadovoljiti vaša očekivanja često razočarana lažnim svjetovnim obećanjima.

Mladost je vrijeme u kojem cvjeta veliko afektivno bogatstvo prisutno u vašim srcima, duboka želja za istinskom ljubavi. Koliko je samo snage u toj sposobnosti voljeti i biti voljen! Ne dopustite da ta dragocjena vrijednost bude uništena ili izobličena. To se događa kada u naše odnose prodre instrumentalizacija bližnjih za svoje sebične ciljeve, ponekad kao puke objekte užitka. Srce je ranjeno i tužno nakon tih negativnih iskustava. Molim vas, nemojte se bojati prave ljubavi, one kojoj nas Isus uči, poziva Papa u poruci.

Neki od vas osjećaju ili će osjetiti Gospodinov poziv na brak, na zasnivanje obitelji. Mnogi danas misle da je taj poziv “izašao iz mode”, ali to nije istina! Upravo zbog toga cijela crkvena zajednica prolazi kroz posebno razdoblje razmišljanja o pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu.

Pozivam vas također da razmislite o pozivu na redovnički život i svećeništvo. Kako je lijepo vidjeti mlade ljude koji su prigrlili poziv da se daju posve Kristu i službi njegovoj Crkvi! Preispitajte se čista srca i ne bojte se onoga što Bog od vas traži! Polazeći od vašega “da” na poziv Gospodnji postat ćete novo sjeme nade u Crkvi i društvu.

Ne zaboravite: Božja je volja da budemo sretni, ističe Papa u poruci za Svjetski dan mladih 2015.

Preuzeto s: http://www.zg-nadbiskupija.hr