U nedjelju, 6. studenoga 2016. godine, naša sjemenišna zajednica pošla je put Bjelovarsko-križevačke biskupije. U dopodnevnim satima pohodili smo Marijansko svetište u Novoj Rači gdje nas je dočekao vlč. Josip Starčević, naš donedavni prefekt.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Goran Bužak, naš novi prefekt, a propovijedao duhovnik, vlč. Ivan Grbešić. Naglasio je okupljenim vjernicima kako im je Bog podario mladog svećenika i potaknuo ih da mu budu podrška, ponajprije molitvom. Uz nedjeljna čitanja propovjednik je potaknuo prisutne roditelje da djecu odgajaju u svijetlu vjere u uskrsnuće, kako ne bi pokapali njihove uzvišene ideale za žrtvu kroz brojne obitelji ili duhovni poziv. Na koncu Euharistijskog slavlja okupljene vjernike su dotaknuli svojim svjedočenjem, Alen Zelčić, maturant i Croat Balija, trećaš. Nakon zajedničkog objeda, domaćin, vlč. Josip nas je poveo u drugu župu, sv. Katarine u Nevinac, gdje smo se oprostili s njim. Put nas je poveo do Bjelovara, gdje nas je u ime odsutnog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka primio preč. Josip Stipančević, ekonom biskupije kao i vlč. Dean Tot, biskupov tajnik te vlč. Damir Burlić, katedralni kapelan. Pošto su nam protumačili povijest grada i katedrale, uslijedila je mala okrepa. Zaputili smo se put Križevaca gdje smo najprije razgledali grkokatoličku katedralu Svete Trojice, a potom starodrevnu crkvu Svetoga Križa po kojoj grad nosi ime i oko koje se piše povijest Križevaca.

Uslijedila je Sveta misa koju je predvodio naš rektor, preč. Matija Pavlaković. U propovijedi je naglasio krizu vjere, posebice vjere u uskrsnuće. Pozvao se na sv. Pavla koji je rekao kako su vjernici najbjedniji ljudi ako ne vjeruju u Kristovo uskrsnuće. Kristijan Kolonić i Matija Nadj, drugaši, obradovali su prisutne vjernike svojim svjedočanstvima. Euharistijska slavlja je animirao naš sjemenišni zbor pod ravnanjem maturanta, Valentina Ljevara, a na orguljama je bio trećaš, Vedran Jakić. Nakon večernjeg domjenka, pozdravili smo se s domaćim župnikom, preč. Stjepanom Sovičekom i krenuli put Zagreba.