U prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu održala se u petak i subotu, 24. i 25. ožujka 2017. godine, mjesečna duhovna obnova koju je predvodio vlč. doc. dr. sc. Grgo Grbešić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije koji vrši službu profesora crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Ovo je ujedno bio i „Vikend u Sjemeništu“ kojem je nazočilo 28 osmaša iz različitih (nad)biskupija koje šalju svoje kandidate u naše Sjemenište.

Voditelj duhovne obnove u prvom nagovoru progovorio nam je o vlastitom pozivu i hodu prema svećeništvu gdje otkriva Božju volju. Imali smo vremena za ispit savjesti, za sakramenat pomirenja, ujedno i molitvu križnog puta koju je vodio naš rektor preč. Matija Pavlaković sa sjemeništarcima druge godine. Večernji nagovor bio je posvećen iznimnom i krotkom Božjem milosrđu koje nas obasjava svaki put kada padnemo jer nam ponovno bez ikakva pogovora daje mogućnost da „stanemo na svoje noge“. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom koje je trajalo do ponoći.

Primivši blagoslov u tišini smo pošli na počinak, a sljedeće jutro u 8.15 sati bila je jutarnja molitva časoslova. U trećem nagovoru razmatrali smo o Božjoj strpljivosti pri čemu smo se nadovezali na večernji nagovor o Božjem milosrđu. Ovaj nagovor bio je potkrepljen konkretnim i realnim primjerima. Zatim smo Svetom Misom proslavili svetkovinu Navještenja Gospodinova u našoj kapelici koja je posvećena upravo tom Božjem zahvatu za djelo Spasenja koje se ispunilo po Pismima. U koncelebriranom misnom slavlju uz predslavitelja sudjelovali su: prefekti vlč. Josip Đurin i Goran Bužak, duhovnik, vlč. Ivan Grbešić te vlč. Željko Šimić, nadbiskupijski promicatelj pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te župnik župa Drenovci i Račinovci.

Voditelj nam je u prigodnoj homiliji protumačio kako Bog bira malene i ponizne ljude poput Marije preko svoga Duha milošću koja je nezasluženi dar te nam je protumačio djelovanje Duha Svetoga danas, jer mi živimo u vremenu Duha Svetoga.

Duhovnu obnovu zaključili smo ručkom i sportskim igrama.

                                                         Leo Vrančić, sjemeništarac III. godine