Plenarni svećenički sastanak u znaku zauzetosti oko novih duhovnih zvanja

U srijedu 29. ožujka 2017. u Krku je održan preduskrsni plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije. Sastanak  je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a uz mnogobrojne svećenike i redovnike te krčke bogoslove, sudjelovao je i biskup u miru mons. Valter Župan.

Sastanak je započeo u Krčkoj katedrali pokorničkim bogoslužjem sa mogućnošću sv. ispovijedi te euharistijskim klanjanjem.

Radni dio sastanka nastavio se u dvorani Biskupije a molitvom ga je započeo biskup Petanjak. Uslijedilo je predavanje vlč. mr. sci. Ivana Grbešića, duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, pod nazivom Klice zvanja i danas su darežljivo posijane na njivi Crkve.

Predavač je napomenuo kako alarmantni pad svećeničkih zvanja uz rast broja župa koje ostaju bez svećenika stavlja brigu za nova zvanja u prvi plan kako sveopćoj tako i lokalnim Crkvama. Ta kriza zvanja ne zaobilazi ni nas pa smo i mi pozvani na preispitivanje, obraćenje i novu izravnu zauzetost oko pastorala zvanja.

Kao uzroke krize zvanja vlč. Grbešić navodi u prvom redu krizu vjere, a zatim i mentalitet današnjeg čovjeka te duhovno okružje koje mladića ili djevojku onesposobljuju u odgovoru na duhovan poziv: nestabilan obiteljski život, potrošački mentalitet, moralni relativizam, sve kasnije sazrijevanje koje sa sobom nosi nesposobnost za donošenje i ustrajnost u odlukama, nijekanje objektivnih vrednota, krivi pogled na religioznost koja je lišena svake odgovornosti… Za mladog čovjeka, ističe predavač, važna je stoga prisutnost ideala i modela koje će on prepoznati kao vrijedne nasljedovanja. Zbog toga je u pastoralu zvanja prevažna uloga svećenika koji će mu biti poticaj i svjedok vrijednosti i ljepote življenja svećeničkog poziva ali i upućivati ga na Isusa Krista od koga poziv dolazi.

Lokalne Crkve pozvane su stoga izravno se angažirati u brizi za nova zvanja: poticanjem i organiziranjem molitve za zvanja, radom oko pozitivnijeg stava o svećenicima  u samim vjerničkim obiteljima i na njihovoj otvorenosti za prihvaćanje zvanja kod djece odnosno posvješćivanjem potrebe duhovnih zvanja, različitim inicijativama, okupljanjima mladih, korištenjem društvenih mreža i mrežnih stranica… Posebni pak angažman spada na promotora zvanja koji nužno treba postojati u jednoj biskupiji.

Vlč. Grbešić govorio je i o nezaobilaznoj ulozi duhovnika za duhovni rast svake osobe a napose mlade osobe u njezinom razlučivanju zvanja, spoznaji Božje volje te napredovanju i sazrijevanju u duhovnom pozivu.

Za kraj, predavač je govorio o svom iskustvu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu u Šalati ali i kao povjerenika za pastoral duhovnih zvanja u Sisačkoj biskupiji. Istaknu je važnost malih sjemeništa ali i osiguravanje pozitivnih duhovnih iskustava za mlade: organiziranjem posjeta mladića sjemeništima, ministrantskih susreta i drugih okupljanja.

Nakon rasprave koja je uslijedila, prisutnima se obratio krčki biskup Ivica Petanjak. Napomenuo je kako su nova duhovna zvanja gorući izazov za Krčku biskupiju zbog čega je i odlučeno da se sljedeća pastoralna godina posveti upravo zauzetom angažmanu na tom planu. Naveo je neke do sada već poduzete korake ali i ono što je potrebno učiniti kako bi ova pastoralna inicijativa urodila što kvalitetnijim i obilnijim plodovima.

Vlč. Saša Ilijić predstavio je itinerarij studijskog hodočašća svećenika i redovnika koje se planira za 21. travnja o.g. vlč. Božidar Volarić progovorio je o pomoći našim misionarima, a vlč. Anton Peranić o obilježavanju 25 godina Vjeronauka u školama kao i o predstojećem tradicionalnom hodočašću djece na grob sluge Božjega biskupa Mahnića, 8. travnja o.g.

Preuzeto sa:

http://biskupijakrk.hr/