NEDJELJA PRIJE ODLASKA SJEMENIŠTARACA NA USKRŠNJE PRAZNIKE

 

U nedjelju, 09. travnja ove godine, u sjemenišnoj zajednici na Šalati svečano je proslavljena Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica, euharistijskim slavljem koje je s početkom u 10.30 sati predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u koncelebraciji s preč. dr. sc. Marijanom Franjčićem, ravnateljem Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu te rektorom sjemeništa, preč. Matijom Pavlakovićem. U slavlju su sudjelovali svi sjemeništarci predvođeni svečanom asistencijom, solistima Muke i zborom kojim je ravnao sjemeništarac Mario Perinec.

Slavlje je započelo blagoslovom maslinovih grančica ispred ulaza u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju da bi potom započela procesija spomena na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem u kojoj su vjernici sudjelovali noseći grančice masline.

Po prvi puta sjemeništarci su izveli i pjevanu Muku zapisanu po svetopisamskom ocu Mateju, a solisti su bili: prečasni Rektor, Valentino Ljevar, Vedran Jakić, Kristijan Grabovac, Luka Celić, Vito Čapeta i Luka Erdec. Posebno dojmljiv bio je izričaj svjetine koju je svojom pjesmom ovjekovječio sjemenišni zbor, a najveće zasluge za tako lijepo i skladno pjevanje idu našem suradniku sjemeništa prof. Božidaru Ljubenku, koji je unutar dva mjeseca marljivo radio kako bi naši sjemeništarci na što kvalitetniji način iznijeli tekst evanđelista Mateja.

Po otpjevanoj muci uslijedila je dojmljiva homilija vlč. Duhovnika u kojoj smo se na poseban način pitali koju ulogu mi vjernici “glumimo” na današnju Cvjetnicu? Da li smo apostoli, Petar, Juda, Veliki Svećenik, Pilat, Šimun Cirenac ili možda Marija ili ljubljeni učenik Ivan.

Na kraju slavlja prečasni Rektor zahvalio je okupljenom mnoštvu na sudjelovanju, a na poseban način sjemenišnom zboru i solistima te asistenciji sjemeništaraca.

Prije samoga slavlja svi vjernici mogli su pribaviti maslinove grančice koje smo dobili donacijom od strane Papinskih misijiskih djela u Republici Hrvatskoj, a sav prikupljen novčani dar ići će za potrebe školovanja sjemeništaraca lošijeg materijalnog statusa.

Slavlje je završilo svečanim blagoslovom i kasnijim druženjem okupljenih vjernika ispred kripte svetog Antuna Padovanskoga u 12.35 sati.