U subotu, 29. travnja ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te članovi sjemeništaraca i odgojitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, hodočastili su na Susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovar. Hodočašće je započelo u župi sv. Luke Evanđelista u Josipovcu pored Osijeka, gdje smo bili smješteni prvoga dana susreta. Toplo su nas dočekali domaćini predvođeni negdašnjim odgojiteljem u Međubiskupijskom sjemeništu, a sada župnikom župe Josipovac- Osijek 2 te izvanrednim profesorom na Katedri filozofije pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Đakovu, vlč. dr. Stjepanom Radićem. Po dolasku ugostile su nas obitelji župe te nas počastile ručkom i smještajem. Program prvog dana susreta započeo je u 16.00 sati u dvorani pastoralnog centra već navedene župe kojeg su organizirali animatori župe pod vodstvom župne animatorice Valentine Trošić i njenih suradnika. Održana je prigodna kateheza, predstavljanje mladih iz Zadra, Požege te nas sjemeništaraca, a vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje na nakanu uspjeha SKHM-a. Nakon euharistijskoga klanjanja uslijedila je večera te druženje hodočasnika po obiteljima domaćina.

 

Nakon subotnjeg programa Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji je u župama Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji okupio oko 30.000 mladih, nedjeljni program 30. travnja, započeo je molitvom predstavnika mladih, njih oko 10.000, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Molitvu je predvodio predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup, mons. Mijo Gorski.

Uz domaćine đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita mons. dr. Đuru Hranića i umirovljenog đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita mons. dr. Marina Srakića u molitvi su sudjelovali i splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. dr. Marin Barišić, riječki nadbiskup metropolit mons. dr. Ivan Devčić, srijemski biskup mons. mr. Đuro Gašparović, bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, dubrovački biskup mons. mr. Mate Uzinić, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić,; šibenski biskup mons. mr. Tomislav Rogić, umirovljeni šibenski biskup mons. Ante Ivas, zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško, banjolučki pomoćni biskup mons. dr. Marko Semren, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćurić, generalni vikar Hvarsko-bračno-viške biskupije – delegat biskupa Slobodana Štambuka mons. Stanko Jerčić, generalni tajnik HBK mons. dr. Petar Palić, ekonom HBK mons. mr. Enco Rodinis i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

 

U duhu pročitanog odlomka iz evanđelja koji je navijestio tajnik Nadbiskupskog ordinarijata đakovačko-osječkog Dario Hrga, biskup Gorski je u nagovoru rekao kako je to poruka i na ovome groblju: „Život nije ovdje. Ovdje su bolne uspomene, ovdje smo dužni obnavljati prevažnim spomen na hrabre i drage ljude, na ogromne žrtve, ali život nije ovdje. Znakovit je ovaj naš početak susreta na groblju sa snažnom porukom. Obično od oltara krećemo prema groblju, danas od grobova naših branitelja krećemo prema zajedništvu euharistije, prema životu, prema Kristu koji je nada naša. Zato ovdje ne tugujemo danas, nego ovdje smo ponosni, zahvalni i puni nade. Ponosni smo na naše branitelje, ponosni jer su među nama stasali, živjeli i umrli ljudi spremni platiti najveću cijenu za slobodu, a bili su označeni znakom križa Kristova. Stojimo zahvalni u molitvi za njihove živote u vječnosti, zahvalni za domovinu koju po njihovoj žrtvi baštinimo i koju želimo izgrađivati svojim časnim životom i marnim radom. Stojimo puni nade ne okrenuti prošlosti, nego budućnosti, nade da žrtva nije bila uzaludna, nade u povjerenje srdaca, nade u njihov i naš život u Bogu.”

 

Nakon upućenih molitvenih zaziva za Crkvu – narod Božji, domovinu Hrvatsku, mlade, sve sudionike SHKM-a i otkrivanje njihova životnog poziva te za preminule branitelje i sve pokojne, mladi predstavnici svojih nad/biskupija, upalili su svijeće kod središnjeg križa u znak molitve i pijeteta poginulima u Domovinskom ratu. Uime Srijemske biskupije svijeću je upalila Vesna Uremović, Vrhbosanske biskupije Toni Sandro Martić, Krčke biskupije Benjamin Lovrenčić, Dubrovačke biskupije Tomislav Tomičić, Sisačke biskupije Nikola Likić, Splitsko-makarske nadbiskupije Antonio Grkeš, Hvarsko-bračno-viške biskupija Ante Eterović, Zadarske biskupije Ivan Anić, Varaždinske biskupije Stela Posavec, Mostarsko-duvanjske biskupije Ante Penava, Trebinjsko-mrkanske biskupije Jure Lopin, Banjolučke biskupije Spomenko Hričak, Riječke nadbiskupije Ana Marija Antunović, Šibenske biskupije Andreja Pecollaj, Porečke i Pulske biskupije Kristijan Bazina, Zagrebačke nadbiskupije Petar Cigelj i Gospićko-senjske biskupije Eugenija Pintar.

 

Nakon molitve mladi su formirali procesiju na čelu koje je bio Križ SHKM-a te su se, uz molitvu slavnih otajstava krunice, uputili do mjesta misnoga slavlja. Križ SHKM-a naizmjenično su nosili predstavnici Udruge djece poginulih branitelja, mladi i biskupi.

 

Na posebno uređenom prostoru kod dvorca Eltz u Vukovaru 30. travnja započeo je središnji događaj jubilarnoga 10. susreta hrvatske katoličke mladeži – euharistijsko slavlje koje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. U koncelebraciji su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić , apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić te biskupi subotički Ivan Penzeš, srijemski Đuro Gašparović, varaždinski Josip Mrzljak, sisački Vlado Košić, križevački vladika Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, dubrovački Mate Uzinić, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, krčki Ivica Petanjak, vojni biskup u RH Jure Bogdan, gospićko-senjski Zdenko Križić, šibenski Tomislav Rogić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski koji je i predsjednik Odbora HBK za pastoral mladih, potom predsjednik Odbora BK BiH za pastoral mladih banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, izaslanik hvarskog biskupa Slobodana Štambuka mons. Stanko Jerčić i izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića mons. Josip Krpeljević. U koncelebraciji su i tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu preč. Božo Radoš, generalni tajnik HBK mons. Petar Palić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve dr. Tomislav Markić i delegati za pojedine zemlje, redovnički provincijali te tristotinjak stotina svećenika koji su dopratili mlade hodočasnike.

 

Na misi su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ravnateljica Muzeja Grada Vukovara Ruža Marić te zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta kao i predstavnici prosvjetnoga, kulturnoga, znanstvenoga, političkoga, gospodarskoga i društvenoga života.

 

Nakon popričesne molitve na misi SHKM-a, zahvalu mladim hodočasnicima, njima oko 30.000, uputio je domaćin nadbiskup Đuro Hranić. „Hvala vama mladima, vašim svećenicima i voditeljima vaših skupina što ste prihvatili hodočasnički napor i žrtvu te s različitih strana došli na ovaj susret mladih. Drago nam je što ste došli. Želimo vam ugodan ostatak boravka među nama danas i sutra. Ono što je dobro ponesite sa sobom u srcu, a naše propuste i pogreške nam oprostite”. Zahvalio je i biskupima za njihovo sudjelovanje prvoga dana po župama i na ovome slavlju. Posebnu zahvalu uputio je domaćim svećenicima i mladima, župnim suradnicima te obiteljima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji za sav trud i ljubav što su darovali mladima pristiglima iz drugih biskupija. Zahvalio je i članovima Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral mladih što su u potpunosti domislili i organizirali ovaj susret: od predlaganja gesla susreta, do organizacije popodnevnog programa i večerašnjeg završnog koncerta. Nadbiskup Hranić izrazio je nadu da će mladi okupljeni u Nadbiskupijskom zboru i mreži mladih volontera ostati kao izvrstan plod i trajna baština ovoga Susreta hrvatske katoličke mladeži u Nadbiskupiji, te da će se nastaviti okupljati i rasti, s liturgijskom formacijom voditelja župnih zborova mladih i probama pjevača, s formacijom župnih animatora i volontera iz redova mladih, te okupljanjima i doprinosom životu Crkve i društva na regionalnoj i na nadbiskupijskoj razini. Zahvalio je i gradskim vlastima, kao i svima drugima koji su dali doprinos susretu.

 

Mladima se obratio i predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić te izrazio radost zbog ovoga zajedništva. Podsjetio je kako su, potaknuti brigom za mlade koju je pokazao sv. Ivan Pavao II., hrvatski biskupi prije 20 godina krenuli u ovo hodočašće s mladima diljem domovine pod zastavom „S Kristom u treće tisućljeće”. U tom duhu se osvrnuo na protekle susrete te najavio Susret hrvatske katoličke mladeži 2020. godine u Zagrebu. Nakon što su mladi Zagrebačke nadbiskupije od mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije preuzeli „Križ mladih”, okupljenima se obratio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Liturgijsko pjevanje na euharistijskome slavlju SHKM u Vukovaru animirao je Nadbiskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Želimira Sušića. Zbor mladih sastoji se od 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zbor su pratili svirači grupe Noel, gudački orkestar Glazbene škole Franje Kuhača, Tamburaški orkestar Batorek i Matej Šibalić za klavijaturama.

 

Središnje euharistijsko slavlje SHKM-a za gluhe osobe prevodila je Ilka Zadro.

 

Nakon veličanstvenog misnog slavlja, središnjeg događaja Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se 30. travnja održao u Vukovaru, mladi su, poneki u Startasicama sa logom SHKM-a, krenuli prema centru grada, gdje je za njih osmišljen bogat program. Prva je s nekoliko skladbi nastupila Grupa RiM, zatim su mladi župe Gunja sa svojim župnikom Ivanom Živićem zapjevali i izveli scenski prikaz “Lifehouse”. Uslijedio je nastup Zvonimira Kalića & banda Noel koji je uz slavljenje Gospodina pjesmom potaknuo mlade i na ples. Zapjevala je i Adrijana Baković, a nastup je zaključila izvođenjem himne SHKM-a „Krist je naša nada” zajedno sa Zvonimirom Kalićem.

 

Tijekom programa Umjetnička kolonija izrađivala je kipove u ledu na temu „Uspomene iz Vukovara”, dok je kazalište „Mika Živković” iz Retkovaca i Gradsko amatersko kazalište Županja predstavilo živote velikana Slavonije i Srijema. Mladi su mogli vidjeti pobjedničke fotografije natječaja „Framing HOPE”, posjetiti i u molitvi se zadržati u jednoj od vukovarske tri župne crkve, posjetiti Gradski muzej te se voziti brodom Bajadera. Tri autobusne linije besplatno su vozile u Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskoga rata te na Memorijalno groblje, Muzej Vučedol, Ovčaru i Vodotoranj. Za posljednju liniju vladao je najveći interes jer su brojni mladi željeli uputiti svoje molitve na Ovčari, mjestu masovne grobnice.

Program u centru nastavljen je izvanrednim nastupom učenika osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića s dramsko-plesnom izvedbom „Moj život”. Pjesmom i scenskim prikazom “Učitelju, gdje stanuješ?” nastalim po knjizi Bog u metrou predstavila se i Zajednica mladih zagrebačke Župe sv. Blaža. Program u centru Vukovara uz svoj prepoznatljivi humor zaključilo je Hrvatsko nadzemlje i VIS Veritas iz Splita.

Mladi su se potom vratili u prostor ispred dvorca Eltz na završni koncert SHKM-a. Uz volontere i Organizacijski odbor, prisutan je bio i đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković te brojni svećenici, redovnici i redovnice koji su bili u pratnji svojih mladih. Već na samom početku, uslijedilo je iznenađenje za brojne mlade, okupljene skoro u istom broju kao i tijekom misnog slavlja. S nekoliko pjesama koncert je otvorio gost iznenađenja – Miroslav Škoro. Mladi su ga pozdravili gromoglasnim pljeskom te su tako i pjevali tijekom njegova nastupa, a neizostavno je bilo i zaplesati na što su potaknuli i nadbiskupa Đuru.

Jednako snažan pljesak dobile su i Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Alan Hržica i Božja pobjeda. Izveli su mladima dobro poznate duhovne skladbe, a duhovnu riječ uputio je p. Ivan Ike Mandurić. Potaknuo je mlade da se odvaže krenuti za Kristom, pa su svi okupljeni jednoglasno ponavljali „Evo me, mene pošalji!”. Ples i pjesma ispunili su prostor ispred dvorca Eltz, koji je u predvečerje ovoga dana bio osvijetljen svjetlima oko 30.000 mobitela. Mladi su i na taj način pokazali svoju mladenačku radost, lijepu atmosferu i zadovoljstvo večernjim koncertom. Vičući iz svega glasa na pozornicu su dozvali i Opću opasnost, a zatim se dodatno raspjevali i rasplesali. SHKM u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru završio je zahvalom vlč. Perkovića, koju je uputio dragom Bogu, mladima, volonterima te Organizacijskom odboru. Mlade je pozvao na strpljenje i suradnju kako bi se sretno ukrcali u svoje autobuse i vratili kućama, odnosno u obitelji koje će ih udomiti na još jednu noć. Podsjetio je i da je sljedeće mjesto SHKM-a grad Zagreb gdje će se ponovno susresti 2020. godine.

Oko 15.00 sati uputili smo se prema Travniku u Bosni i Hercegovini gdje smo sudjelovali na Susretu sjemeništa RH i BiH, koji se tradicionalno održava svake godine na spomendan sv. Josipa Radnika, 01. svibnja.