Svaka je služba jednako bitna

 

„Želimo li napredovati mnogo u svetosti i doći u raj? Budimo onda vjerni i u malim stvarima.“ sv. Ivan Bosco

Napokon je stigao i taj dan! „Sizifovi“ poslovi predani su mlađim generacijama kako bi se barem neki stariji malo odmorili. Bilo je to u utorak, 02. svibnja 2017. godine s početkom u 20.00 sati u našoj sjemenišnoj dvorani. Kao i svaki puta do sada, prečasni rektor započeo je promjenu službi govorom o odgovornosti i vrijednosti tih službi. Također je napomenuo kako je svaka služba jednako važna i bitna. Posebno je naglasio da se ne uzoholimo radi svojih službi, već da ih treba vršiti s ljubavlju po primjeru sv. Ivana Bosca i citata s kojim nas je uveo u ovaj svečani čin unutar naše sjemenišne zajednice.

 

Prije podjela službi, rektor Pavlaković zahvalio se starim nosiocima službi te ih je nagradio vrijednim knjigama. Stari ceremonijar i generalni duktor također su se obratili s nekoliko riječi zahvale i isprika. I ove smo godine počeli obrnutim redoslijedom u odnosu na neke prošle godine, pa su tako prvo proglašeni solisti naših liturgijskih slavlja: Croat Balija, Kristijan Grabovac, Luka Celić i Aron Čeke. Dalje smo nastavili s fotografom koji je ostao nepromijenjen u osobi Tomislava Polaka. Našu internet (web) stranicu i nadalje će uređivati Marko Štefanov uz pripomoć mlađih snaga u osobama Mihaela Žure i Bernarda Bisakija, a glavni urednik našeg časopisa „Glas sa Šalate“ postao je Alen Sever. Tu su i voditelji istoimene radio emisije na valovima Radio Marije: Filip Pranjić, Luka Celić i Josip Lulić.

Domaćini klubova (dnevni boravak, porta klub, crvena dvorana i biljarski klub) postali su Hrvoje Havliček i Antonio Ljevar, a voditeljem infokluba imenovan je Emanuel Bukovec. „Maršal“, animator ministrantskih susreta, postao je Marin Ivica Feljan. Cvjećari su naši prokušani virtuozi Kristijan Kolonić i Karlo Pezić koji su se u prošloj godini puno puta dokazali kao „jaka karika“ naše zajednice. Glavnome orguljašu, Vedranu Jakiću, u pomoć će priskakati Luka Celić i Luka Žeželj. Isto tako, glavnog gitaristu Josipa Rendulića ponekad će pokušati mijenjati Petar Vuković. Za pitanja tehnike ove će godine odgovarati Mario Perinec i Mihael Žura, a „vodonoša“ je postao Ivan Prpić.

 

Kada je došao red na zvonare, drugaši su odmah utihnuli. Prije nego što ih je prozvao , rektor Matija je naglasio kako je to iznimno važna služba u zajednici. Alen Husnjak i Tomislav Mlinar su dosta stoički prihvatili činjenicu da imaju „najgoru“ službu u sjemeništu, tako da im želimo svu sreću s time. Službu glavnog sakristana naslijedio je Timotej Inkret, a njega će nasljediti Filip Šimunović.

Sada su još samo ostale službe duktora koje su dobili Mario Perinec, Filip Pranjić i Marko Štefanov, koji je ujedno i zamjenik generalnog duktora, a ključ koji koristi za ukras, zajedno sa službom generalnog duktora dobio je Josip Čoklica. Tehnički rečeno, Croat Balija, također je postao duktor, ali za sjemeništarce koji će ići u Tehničku školu.

Koliko su rektorove odluke bile dobre i korisne te da li nas je u prvoj godini svoje službe uspio dobro upoznati i (pre)poznati, vrijeme će pokazati…