Rektor predvodio II. dan trodnevnice Gospi Fatimskoj

Na poziv vlč. Josipa Žagara, župnika župe Gospe Fatimske u Lukavcu, u četvrtak 11. svibnja ove godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu zajedno sa sjemenišnim oktetom uzveličao je drugi dan trodnevne duhovne pripreme za blagdan Gospe Fatimske, na koji se ova župa priprema 13. svibnja ove godine.

Na početku misnoga slavlja riječi dobrodošlice uputio je domaći župnik izražavajući radost što su budući svećenički kandidati gosti ove mlade župe koja za sada je dala jedno duhovno zvanje, a ovaj dolazak sjemeništaraca poticaj je za otkrivanje novih poziva među mladima ovog djela Turopolja. Nakon uvodnih misli vlč. Žagara, okupljenim vjernicima obratio se preč. Matija Pavlaković, predvoditelj slavlja, ne skrivajući radost te naglasio:”Velika mi je čast i radost, da kao rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, imam tu privilegiju doći ovdje, u Vašu župu Gospe Fatimske, taj dašak Portugala u ovom dijelu turopolja i velikogoričkog dekanata, kako bi zajedno s Vama i ovdje nazočnim sjemeništarcima, slavio pripremu za njen blagdan koji ćemo zajednički proslaviti 13. ovog mjeseca. Zahvaljujem ovom prigodom Vašem gospodinu župniku na pozivu i preporučam naše sjemenište i ove mladiće u Vaše molitve da, po uzoru na Dobroga Pastira, kojeg smo proslavili prošle nedjelje, budu i (p)ostanu sveti svećenici – marljivi radnici u Vinogradu Gospodnjem. Ove godine navršava se 100 godina od Gospinih ukazanja u Irijskoj dolini kraj Fatime u Portugalu troma pastirićima, Franji i sestri mu Hijacinti Marto te njihovoj rodici Luciji dos Santos. Na tom mjestu nastalo je poznato Gospino svetište, jedno od najvećih i najposjećenijih u katoličkom svijetu, koje se za ovaj jubilej svoje stoljetne obljetnice pripremalo punih sedam godina. Produbljivalo je pritom najvažnije teme iz poruka koje je Gospa odanle uputila Crkvi i svijetu preko vidjelaca te ih predlagalo svojim hodočasnicima za njihovo geslo i razmatranje.”

U svojoj nadahnutoj homiliji rektor je progovorio o značenju krunice u vjerničkom životu istaknuvši:”… Krunica se ponovo otkriva kao molitva koja je nastala u krilu Crkve, kao molitva koja je inspirirana Riječju Božjom – Svetim pismom. To je molitva koja nam omogućuje posebnu povezanost s Onom koja je najbliža Isusu, da bi nas upravo ona – Blažena Djevica Marija – stalno vodila do svoga sina Isusa Krista. Zato je molitva krunice i za jednostavne vjernike – i za one koji žele duboko kontemplirati. Pred krunicom smo svi isti! I to je jedini uvjet da možemo pravo moliti krunicu. Svi smo pozvani, a posebno Vi – članovi ove župne zajednice, da s krunicom u ruci budemo djeca, sin / kći pred Bogom, jer Bog je jedini naš nebeski Otac. Mi smo, na kraju krajeva, ipak o Njemu ovisni, mi smo Njegovi, i to predanje Bogu u molitvi krunice jest vrijednost molitve presvete krunice. To je ta milina koju čovjek, ako pravo moli, doživljava u krunici i po krunici, a vi to sigurno najbolje znate. I ovih dana, i ovih tjedana, trebamo osobito moliti Marijinu pomoć. Zato kroz svibanj, i dalje kroz ostale mjesece, molimo svetu krunicu za naš narod, za budućnost naše domovine Hrvatske, za naše obitelji, Crkvu, svećenike i redovnički stalež, za mlade, duhovna zvanja, da nam Marija pomogne u važnim momentima naše povijesti i naših odluka.”

Čitavo misno slavlje svojom pjesmom uzveličao je sjemenišni oktet pod ravnanjem maturanta Valentina Ljevara, a na koncu misnoga slavlja kratko svjedočenje o svom duhovnom pozivu izrekli su sjemeništarci:Vedran Jakić, sjemeništarac trećeg razreda iz Zagrebačke nadbiskupije i Frano Bijelić, sjemeništarac maturant iz Sisačke biskupije. Iznimno dojmljiv bio je završni nastup okteta koji je pjesmom “Istočniče živonosni” u obradi profesora Božidara Ljubenka, sjemenišnog učitelja glazbe, posebno oduševio prisutne vjernike. Na samome kraju riječi zahvale uputio je domaći župnik, a bratsko zajedništvo nastavilo se i kod obiteljskoga stola u župnoj kući nakon misnog slavlja.