Od 12. do 14. svibnja, maturanti Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni vlč. Ivanom Grbešićem, duhovnikom u sjemeništu, boravili su na otoku Krapnju u Šibenskom akvatoriju te u već tradicionalnoj duhovnoj obnovi pred kraj srednjoškolskog obrazovanja razmatrali o izboru svoga životnoga poziva.

Na obnovi su sudjelovali sljedeći maturanti: Frano Bijelić, Dominik Blažun, Vito Čapeta, Luka Erdec, Petar Gašparić, Valentino Ljevar, David Motočić i Alen Zelčić. Duhovna obnova svoj temelj imala je u duhovnim vježbama svetoga Ignacija Loyolskog, osnivača isusovačkoga reda i stručnjaka u kontemplaciji. Sastojala se od molitve Duhu Svetom te stavljanja u Božju prisutnost osobe koja započinje molitvu, čitanja Biblijskoga teksta te aktualizacije istoga u svoj život vezan uz pitanje: “Bože, što mi ovime govoriš?” te završnom usmenom molitvom zahvaljivanja. Tri su bile teme ovih razmatranja: 1. Temeljni izbor – u Bogu otkrivam izvor svoga života, osjećam da on uvijek prati moj život i da sam pozvan slaviti Ga, klanjati Mu se i služiti (Iz 43 “Ne boj se, ti si moj!”). U tom temeljnom izboru postavljamo si pitanje što nas na to priječi? 2. Izbor životnoga staleža – na što me Bog poziva? (Jer 1 “Prije… Ja te znadoh, posvetih.”) i 3. Promjena života – što trebam mijenjati i činiti da bih ostvario životni poziv? (Mt 7,13-29; Lk 5,27-32).

Duhovna obnova u sebi je sadržavala i svakodnevnu Svetu misu, euharistijsko klanjanje pred Presvetim te molitvu krunice uz rivu kao i “školu šutnje” kako bi lakše mogli čuti Gospodina. Uz molitveni dio nije izostao ni onaj rekreacijski kroz igru i kupanje te gledanje dobrih filmova.

Vjerujemo i nadamo se kako će naši maturanti znati izabrati svoj životni poziv te postati istinski radnici za boljitak naše domovine i Crkve u Hrvata.