U subotu, 27. svibnja 2017. godine, održan je sedmi susret ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije. Ovaj susret poseban je po tome što je održan, ne u nekoj od župa Bjelovarsko-križevačke biskupije, već u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Iz trinaest župa biskupije okupilo se oko sto dvadeset ministranata.

 

Susret je pod vodstvom povjerenika za pastoral ministranata i duhovnih zvanja, vlč. Krunoslava Detića, započeo u 10.00 sati. Nakon uvodnih riječi, vlč. Goran Bužak, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu te domaćin susreta, okupljenim je ministrantima održao katehezu o bogatstvu službi u Crkvi i različitosti poziva. Bogoslov pete godine, Kristijan Tušek, ministrantima je oduševljeno posvjedočio i podijelio radost svojega životnog puta i duhovnog poziva. Pod vodstvom sestara Milosrdnica te bogoslova i sjemeništaraca Bjelovarsko-križevačke biskupije, održane su radionice po ministrantskim skupinama.

Vrhunac susreta bila je svečana Sveta Misa koju je u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog, u zajedništvu s nekoliko svećenika, predvodio Bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak. U svojoj je homiliji Biskup istaknuo kako je uistinu lijepo biti ministrant te kako je potrebno biti zahvalan na daru koji imamo. Biskup je također na molbu povjerenika vlč. Detića, na kraju Svete Mise prepričao svoj poziv, kako je postao ministrant i došao u sjemenište; isto tako pružio je ministrantima mogućnost da mu postave pitanja, što je bilo vrlo zanimljivo i duhovito. Povjerenik, vlč. Detić, zahvalio je Biskupu na zajedništvu i blizini koju je iskazao svima okupljenima na susretu.

Nakon ručka u sjemenišnoj blagovaonici, djevojke su se s časnim sestrama Milosrdnicama uputile u samostan u Frankopanskoj, dok su za dječake održane sportske igre po uzrastima.

Poslije podjele priznanja i nagrada, svi su pošli prema zagrebačkoj katedrali. Oko 16.30 sati održana je zahvalna zajednička molitva na grobu bl. Alojzija Stepinca, odakle su se svi okupljeni uputili svojim kućama.