Na poziv domaćega župnika, vlč. Ivana Novaka (ml.), na blagdan Pohođenja Marijina, u srijedu, 31. svibnja ove godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Matija Pavlaković predslavio je centralno misno slavlje s početkom u 11.00 sati u drevnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Cirkveni, župi Bjelovarsko – križevačke biskupije.

U koncelebraciji sudjelovali su i: preč. Mihill Gojani, župnik i dekan u Rovišću, vlč. Mladen Benko, duhovni pomoćnik u Rovišću, vlč. Vjekoslav Novosel, župnik iz Sv. Ivan Žabno, vlč. Milan Kerš, župnik u Zrinskom Topolovcu, vlč. Jakov Golomeić, župnik u Sv. Petru Čvrstecu, a ljepoti slavlja pridonijeli su i sjemeništarci: Vedran Jakić, Marko Štefanov te domaći sin, sjemeništarac treće godine, Mario Perinec.

Nakon pozdrava domaćeg župnika okupljenom mnoštvu obratio se predsjedatelj slavlja ovim riječima:”Uistinu sam radostan što sam s vama danas kao predvoditelj ovoga svečanog euharistijskog slavlja prigodom proslave drage zaštitnice ove drevne župe koja svoju slavnu povijest piše još od davne 1306. godine. Okupili smo se oko Blažene Djevice Marije koja hrli u susret svojoj rođakinji Elizabeti. U tom susretu rađa se radost; molitvena povezanost dviju žena otvara prostor Božjega interventa u naš svijet. Iz onoga što sam sâm mogao upoznati, shvatio sam da je vjera u ovoj župnoj crkvi iz 1670. godine duboko vezana uz lik Blažene Djevice Marije. Nipošto nije slučajnost da su vaši pređi ovu oltarnu sliku stavili kao središnju ikonu ove crkve. Bogorodicu i njenu rođakinju Elizabetu su, dakle, vaši stari postavili kao zaštitnice jednoga područja. Sve je stavljeno pod njihov majčinski pogled ljubavi.”

 

U svojoj nadahnutoj propovijedi rektor Pavlaković istaknuo je:”I mi, poput Marije, pozvani smo nositi Isusa drugima. U svome smo krštenju vjerom prihvatili Isusa i njegovu Radosnu vijest te je naša dužnost priopćiti ga drugima. Tko je zadužen za naviještanje evanđelja ponajprije ga sâm treba živjeti, jer se ne radi o propagandi, o promicanju nekoga nauka ili ideologije, nego o objavljivanju i prenošenju života. Kršćanin treba, svojom riječju i svojim životom, posadašnjiti samoga Isusa. Za to se ne traži neka posebna specijalizacija. Tkogod prima Isusa u svoje srce i ne slijedi ga samo riječima, nego djelima – njegov je svjedok, bez obzira gdje se nalazio: u svome domu, u dvorištu, na polju, u vrtu, u uredu, na ulici, na radnome mjestu, školi, fakultetu. Sve što jesmo, sve što činimo, uključujući i naše sposobnosti i snage u navještanju evanđelja, Božji su darovi. Sve smo primili kao dar od velikodušne Božje dobrote.”

 

Završavajući homiliju, Rektor je naglasio:” Marija je, dakle, Čuvarica naše svetosti. Neka ona bude i za vas dragi župljani župe Cirkvena u ovoj mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, neka bude za svakoga od nas, Pratiteljica na putovima ovoga svijeta, da bismo došli u raj. A raj je u svojoj srži – biti u zajedništvu s Gospodinom, ono najljepše prema čemu možemo težiti.”

Slavlju proslave župnoga blagdana nazočile su i razne molitvene skupine i zajednice sa područja župe, članovi lokalne uprave i samouprave te mnoštvo hodočasnika sa područja grada Bjelovara.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni mješoviti zbor, a okupljene vjernike posebno se dojmila ljepota služenja unutar liturgijskoga slavlja naših sjemeništaraca.

Na koncu slavlja, domaći župnik je zahvalio svima koji su doprinjeli ljepoti proslave župnoga blagdana te pozvao sve prisutne da mole za nova i sveta duhovna zvanja, a napose za kandidate koji dolaze sa područja mlade Bjelovarsko – križevačke biskupije.

Po završetku svete mise, okupljeni vjernici nastavili su ugodno druženje uz hranu, piće i glazbu te tako u “proštenjarskom tonu” proslavili župni blagdan.