Sjemeništarci dostojno proslavili rođendan Crkve

U večernjim satima, prve subote mjeseca lipnja, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, organizirali su za susjede i prijatelje sjemeništa “Duhovsko bdjenje” u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova.

Molitveni program započeo je u 20.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem koje je u zajedništvu sa svim odgojiteljima predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa. Liturgijsko pjevanje na misi animirao je zbor sjemeništaraca uz pratnju sjemenišnog orguljaša Vedrana Jakića.

U svojoj nadahnutoj homiliji rektor je naglasio:” Duhovi su za mene poseban blagdan. Da, Uskrs je naš najveći blagdan. Istina je da se za Božić osjećamo tako posebno i blisko u krugu svojih obitelji. Ali, za mene kao kršćanina, rimokatoličkog svećenika – Duhovi su nešto posebno! Sve do početka teoloških studija nisam postavljao previše pitanja o vjeri, Bogu, Bibliji. Sve je bilo nekako samo po sebi razumljivo, osobito kada bih se molio. Te molitve, bilo da su bile izrečene pred kipom svetog Josipa u crkvi moga djetinjstva, bilo u marijanskoj krunici, bilo kasnije u meditativnoj molitvi nad biblijskim tekstom nisu tražile velika razumska rješenja. Kasnije, kada sam počeo više studirati, a manje moliti mnoga pitanja glede vjere, crkve, morala i stege su se umnožila. I ja sam se, kao i mnogi, tada zapitao: gdje je tu moj Bog? Najviše su me zasmetale nedosljednosti u meni samom, nedosljednosti među mojom braćom i sestrama, nedosljednosti u povijesti i važna pitanja preko kojih se olako prelazi. Kako u takvom svijetu uopće sačuvati pravu i istinsku vjeru? Kako ju naviještati drugima, a istovremeno ne biti farizej? I tada sam pronašao Duha Svetoga! Ili točnije – Duh je pronašao mene. Iz iskustva vlastite nemoći počeo sam tražiti snagu, obranu, Branitelja i Odvjetnika odozgor. Pronalazeći ga razumom i srcem lakše sam se nosio sa svim svojim vjerskim i životnim pitanjima. Jednako tako, lakše sam odgovarao na pitanja i probleme dobronamjernih vjernika te onih koji tek traže, pa čak i onih razočaranih i tužnih u vjeri. Prvo veliko otkriće bilo je iskustvo ljubavi, da sam ljubljen. Drugo veliko otkriće Duha jest zajedništvo. Treći dar je ponovo otkriće Marije!”

Na koncu propovijedi rektor zaključuje:” Primanje i življenje u Duhu zbiva se upravo onako kako ga je Isus na križu i predao – u umiranju sebi i u uskrsnuću u njemu. Moram priznati da nemam više toliku potrebu za vatrom, jezicima, strašnom snagom kojom ću mijenjati svijet. Rečenica kojom Ivan opisuje predaju Duha svijetu glasi: Naklonivši glavu predade Duh. Čini mi se da se tako nekako Duh i prima. Biti u poklonu pred Isusovim križem i tako primiti njegov Duh, Duha Branitelja i Tješitelja za moj život i za život Crkve. Bilo bi prejeftino i lažno pričati samo o svetosti te iste crkve. Ona je takva kakvi smo i mi – njeni članovi. Ali, ona opstaje, jer ima snagu iznutra, snagu odozgo. Snagu Isusova Duha koji je u nama i moćni zagovor, molitvu Marijinu koja je nad nama. Sretan ti rođendan Crkvo!”

 

Nakon popričesne molitve uslijedilo je svjedočantsvo gospodina Stjepana Arnoša, profesora logike i filozofije, koji je u jednom trenutku svoga života na poseban način otkrio Boga i ponovno se vratio vjeri. Iz njegovog dubokog odnosa sa euharistijom i Svetim pismom nastala je i molitvena zajednica “Duhovni kutak”, koja je tijekom euharistijskoga klanjanja, po završetku svete mise, animirala pjesmom tijek adoracije. Gospodin Arnoš posvjedočio je i o nastanku pjesme “Ispred bijele hostije”, koju sjemeništarci jako vole te je gotovo svakoga četvrtka u večernjem klanjanju pred Presvetim uzimaju za glazbenu pozadinu. Vrhunac euharistijskoga klanjanja bio je blagoslov okupljenih polaganjem ruku prisutnih svećenika te mogućnost da pri koncu slavljenja svaki od prisutnih iz ponuđene košarice izvuče neki citat ili duhovnu misao koja će mu ostati kao uspomena i podsjetnik na ovaj duhovni događaj. Sam program završio je oko 23.00 sata, a nastavio se kroz prigodne agape u sjemenišnoj katehetskoj dvorani.

Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli ljepoti, pripremi i proslavi rođendana Crkve, koja će svoj vrhunac imati u nedjeljnom slavlju, 04. lipnja ove godine, a kojeg će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik sjemeništa.