Prva subota u znaku molitve za duhovna zvanja

U subotu, 03. lipnja ove godine, na poziv rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića, koji je ujedno i promotor pastorala ministranata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, okupili su se ministranti Stubičkog dekanata na susret u sjemenište predvođeni župnim vikarom u Mariji Bistrici, vlč. Ivanom Zovkom.

Susret je započeo u 15.00 sati kratkom okrijepom 40-ero ministranata u dobi od 8 do 14 godina (III. do VIII. razred OŠ). Pohodili su nas ministranti sljedećih župa: Marija Bistrica, Oroslavlje, Mihovljan, Gornja Stubica, Donja Stubica, Stubičke Toplice i Kraljev Vrh.

Na početku susreta okupljene je pozdravio vlč. Pavlaković te im ukratko prikazao, na temelju powerpoint prezentacije, što je to sjemenište i kako u njemu funkcionira život. Nakon vrlo šaljive i nadasve zanimljive prezentacije uslijedio je ministrantski kviz u kojem su ministranti mogli “brusiti” svoja stečena znanja sa ministrantskih susreta u svojim župnim zajednicama. Kviz je pokazao kako dječaci dobro poznaju liturgijski prostor, predmete, njihovu uporabu i simboliku, pa su za nagradu za svaki točan odgovor dobili po jednu čokoladicu.

Po završetku katehetskog djela susreta uslijedio je sportski dio koji se odvijao na vanjskom nogometnom terenu te u dvorani sjemeništa. Tri skupine ministranata odigrale su nogometne utakmice, dok je jedna skupina ministranata odigrala košakrašku utakmicu protiv naših sjemeništaraca.

Lijep dan i prekrasno druženje zaključili smo euharistijskim klanjanjem, molitvom krunice i sakramentom svete ispovijedi, nakon čega je uslijedila misa zahvalnica, u kojoj smo posebno molili da Gospodin po zagovoru Marije, naše nebeske Majke, posebno pogleda na ove dječake, kako bi u bližoj budućnosti netko od njih “zamjenio” sadašnje sjemeništarce.

Na temelju evanđelja dana (Iv 21, 20-25), Rektor je progovorio o dvije ključne riječi koje evanđelist Ivan isprepliče, a to su: “Idi za mnom” i “svjedočenje”. Protumačivši što znači Isusova riječ “Idi za mnom”, rektor je pozvao sjemeništarca treće godine iz Bjelovarsko – križevačke biskupije, Marija Perinca, da u svom svjedočenju duhovnoga poziva pokuša ministrantima približiti riječ “svjedok”.

Po završetku misnoga slavlja, ministranti su se upoznali sa sjemenišnim kompleksom, večerali u sjemenišnoj blagavaonici, gdje su im uručena prigodna priznanja za sudjelovanje na ovom ministrantskom susretu, a svaki od ministranata na poklon dobio je glasilo sjemeništaraca pod nazivom “Glas sa Šalate”.

Posebno zahvaljujemo sjemeništarcima koji su čitavo vrijeme pomagali rektoru u organizaciji susreta, brinuvši se da sve ide svojim tijekom.

U 20.00 sati ministranti su krenuli svojim kućama, a sjemeništarci i odgojitelji započeli su program Duhovskoga bdjenja, želeći se što bolje pripremiti za svetkovinu Pedesetnice – rođendana Crkve.