U utorak, 13. lipnja ove godine, svečanim misnim slavljem s početkom u 18.30 sati, proslavili smo zaštitnika naše kripte, sv. Antuna Padovanskog, sveca čitavoga svijeta. Slavlje je započeto pokorničkim bogoslužjem u 17.45 sati koje je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Sjemeništu. Za vrijeme polsatnog euharistijskog klanjanja i molitve svete krunice, sjemeništarci su imali priliku za sakramenat ispovijedi.

U zajedništvu sa djelatnicima, susjedima, prijateljima i dobročiniteljima sjemeništa, koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa. U koncelebraciji sudjelovali su: preč. dr. Marijan Franjčić, ravnatelj NKG-a, vlč. mr. Ivan Grbešić, duhovnik te prefekti vlč. Josip Đurin i vlč. Goran Bužak.

U nadahnutoj homiliji, govoreći o svetome Antunu, rektor je naglasio:”Često smo u napasti sagledavati svetce samo kao lijepe kipove po našim crkvama. Dodirujemo ih, mazimo i gladimo, a u biti ono bitno propuštamo. Sveti Antun ne bi smio biti tek neki udaljeni ili blizi kip – nemojmo njegov nauk i primjer života ukalupljivati i zatvarati u arhiv. Nasljedujmo njegove kreposti. On je revnovao za čistoću kršćanskoga nauka, nauka koji svoj izvor ima u evanđelju, revnovao je i za istinu koje smo danas toliko žedni. Sveti je Antun živio i ljubio, radio i igrao se, borio se i padao, imao je svoje kvalitete, ali i svoje manjkavosti – stoga nam je tako bliz i tako nas, slabe i grešne ljude razumije. Kaže jedna izreka: svetac se ne rađa, već postaje.”

Ljepoti liturgije pridonijeli su sjemeništarci služenjem kod oltara, a zbor naših sjemeništaraca udružen sa zborom naših susjeda uzveličao je pjesmom slavlje našeg sjemenišnog suzaštitnika. Pri koncu svoje homilije, Rektor je, preporučajući svetome Antunu sve potrebe okupljenih vjernika, uskliknuo:”Sveti Antune! Ljudi te rado zazivaju kada izgube neki dragi predmet, a ti nam budi bliz kada gubimo sebe, jer ti si ponajprije svetac pronađenoga Boga, pronađenoga smisla života i radosti u Kristovoj ljubavi.”

Pri koncu misnog slavlja, Rektor je blagoslovio prisutnu djecu i mlade, jer tradicionalno se o ovome blagdanu blagoslivljaju djeca i ljiljani. Potom je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinjeli ljepoti ovoga slavlja. Završetak proslave bio je poprilično stresan, jer smo se oprostili od dvojice odgojitelja koji odlukom svojih ordinarija, od nove školske godine, preuzimaju nove službe u svojim mjesnim biskupijama.

Vlč. Josip Đurin, nakon četiri godine službe odgojitelja u sjemeništu, vraća se u matičnu Varaždinsku biskupiju, a vlč. mr. Ivan Grbešić, nakon punih šest godina vršenja duhovničke službe u sjemeništu, vraća se u Sisačku biskupiju. Obojica postaju župnici odlukom svojih biskupa te tako nastavljaju služiti Gospodinu u njegovu vinogradu.

Dirljivim rječima, u ime svih prisutnih od dvojice subraće, oprostio se rektor sjemeništa preč. Pavlaković zahvalivši im na trudu, muci, požrtvovnosti, znanju i ljubavi koju su utkali, svaki na svoj način, u život naše sjemenišne zajednice. Potom su obojica izrekli riječi zahvale i oprostili se od svih prisutnih. Na nove službe nastupaju koncem kolovoza ove godine.

Nakon “suza žalosnica”, uslijedile su “suze radosnice” jer su odgojitelji potpomognuti prijateljima sjemeništa izašli na “vrući šalatski teren” odigrati nogometnu utakmicu protiv reprezentacije sjemeništa. U prijateljskoj borbi i sportskom nadmetanju odgojitelji su i ove godine pobjedili sjemeništarce rezultatom 3:2. Nakon nogometne utakmice, mnogo smijeha i veselja, nastavilo se druženje uz hranu i piće.

Ovim slavljem svetoga Antuna Padovanskog, svećenika i crkvenoga naučitelja, završili smo još jednu školsku i vjeronaučnu godinu. Neka nam On pomogne u svim pothvatima koji nas očekuju kroz ljetne mjesece, kako bi spremno dočekali rujan i nove izazove u školi i sjemeništu.