Samo dan nakon primanja sakramenta svećeničkog reda u zagrebačkoj katedrali, po rukama nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića, u nedjelju, 18. lipnja u Župi sv. Petra ap. svoju je mladu misu slavio vlč. Mario Dukić.

U posebno svečarskom tonu župljani sv. Petra ap. okupili su se u prijepodnevnim satima na središnjem gradskom trgu Ivana Pavla II. S pjesmom „Krist na žalu“ u izvedbi Mješovitog župnog zbora „sv. Cecilije“i muškog vokala sv. Josipa iz Velike Gorice započelo je slavlje koje je okupilo veliki broj vjernika.

U svojim uvodnim riječima zaprešićki dekan i upravitelj župe preč. Ivan Frkonja obratio se mladomisniku: „Dragi Mario! Danas zahvaljujem dragom Bogu što smo ovdje i što zajedno s psalmistom možemo klicati: ‘Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se u njemu!’

Ako je Gospodin onaj koji nam je upriličio ovaj dan, usuđujem se reći da nam ni sam Gospodin ovo ne bi mogao dati da nije bilo i tvoje volje, da nije bilo i tvojeg pristanka, da ti sam nisi rekao: ‘Evo me, Gospodine! Pozvao si me!’ Gospodin te pozvao, Gospodin te izabrao, ti si mu potreban, s tobom ima svoje planove.

On želi preko tebe sijati svoju riječ, on preko tebe želi dijeliti sakramente, on po tvojim rukama želi biti prisutan na oltaru. Veliki je to dar koji si primio, a još je i veća odgovornost. Znaj jedno, neće ti biti uvijek lako, ali sve vrijedi izgubiti kako bi se zadobilo blago na Nebu, a to je Kraljevstvo nebesko, život Vječni!“

Zatim je mladomisnik Mario kleknuo ispred novopostavljenog kipa Ivana Pavla II. te su mu majka Marinka i otac Matija spontanim riječima izrekli svoj roditeljski blagoslov.

Nakon toga u svoj radosni hod krenula je velika svečana procesija s ministrantima, svećenicima i velikim brojem župljana uz zvonjavu zvona visokog tornja nove crkve sv. Ivana Krstitelja, prateći mladomisnika Marija molitvom i pjesmom.

Uz upravitelja župe zaprešićkog dekana vlč. Ivana Frkonju u koncelebraciji su sudjelovali: propovjednik misnog slavlja, rektor Međubiskupijskog sjemeništa vlč. Matija Pavlaković, duhovnik zagrebačke bogoslovije vlč. Andrija Miličević, mladomisnik Krunoslav Kolar,  vlč. Damir Ocvirk, vlč. Jakica Robert, vlč. Danijel Dukić, prof. Ilija Čabraja i župni vikar vlč. Marinko Golek.

Pred ispunjenom crkvom sv. Ivana Krstitelja gdje je nazočio veliki broj župljana, rodbine i prijatelja, mladomisnik Mario uveo je vjerni puk u iščekivano slavlje.

Propovjednik za slavlje Mlade mise bio je vlč. Matija Pavlaković rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U vrlo nadahnutoj i prigodnoj propovjedni vlč. Matija u svom uvodu ponovno je predstavio slavljenika Marija koristeći mladomisničku iskaznicu koju je nedavno objavio portal Zagrebačke nadbiskupije.

Posebno se zadržao na mladomisničkom geslu: „Dominus Iesus“ – „Gospodin Isus“ pohvalivši da je to treći sin ove župe koji, u razmaku od nepunih godinu dana, stupa Kristov oltaru. „Dominus Iesus“ je stara rečenica, arhaična, 2017. godina i istinita. I ne bi nikada upoznali tu Istinu da ona nije upoznala nas. I stojimo pred tom rečenicom kao Božjom riječju i ona hoće da uđemo u istinu.“

Tumačeći evanđeoski odlomak kao naviještenu Božju riječ za ovo slavlje o milosrdnom Samarijancu Lk 10, 25-37 Propovjednik se zapitao što ovaj tekst govori o svećeničkoj službi? Dajući odgovore i ocrtavajući pažljivo sve likove koji se pojavljuju u ovoj prispodobi: svećenika, levita, razbojnike, izranjena čovjeka i milosrdnog Samarijanca nastavio je kako postoji opasnost da svećenik ne živi za svoje bližnje nego se brine za sebe i Službu Božju. Istaknuo kako je na žalost moguće i danas da svećenik vidi ljudsku patnju i zaobiđe je.

U nastavku svoje propovijedi vlč. Matija ohrabrujućim riječima govoreći o svećeničkoj službi naglasio je kao Gospodin Isus želi da svaki svećenik u svom životu omogući jedno mjesto poput oltara – čistu bijelu podlogu za svakoga čovjeka: „Da može doći i biti neosuđen, da ga mogu čuti bez predrasuda – ja – njegov grešni, slabi, odveć ljudski svećenik; da mu mogu dati vremena, koje mu nitko nije dao, dati mjesto koje dajem Bogu na oltaru jer se On – Gospodin Isus poistovjetio s onima koji su izmučeni i hoće da im mi pružimo takvo mjesto.“

Na kraju svoje propovijedi vlč. Pavlaković je mladomisniku Mariju, nazočnim svećenicima i vjernicima zaželio da ova Mlada misa bude poticaj i otvaranje naših duša za prostor Božje prisutnosti kako bi poput milosrdnog Samarijanca činili dobro među ljudima.

Na kraju ovog uistinu posebnog euharistijskog slavlja pastoralni vijećnik Dražen Lacić u ime svih vjerničkih krugova i svih župljana čestito je mladomisniku: „Dragi naš mladomisniče Mario, ponajprije zahvalni smo dragom Bogu, ali i ponosni što si kao član naše župne zajednice, već treći pastir kojega je Gospodin pozvao da upravlja stadima naše Zagrebačke nadbiskupije.

Mnoštvo vjernika, danas ovdje okupljenih tvore Tvoje mladomisničko geslo: DOMINUS IESUS te pokazuju da su Isus Krist i Crkva u zajedništvu, koje vodi do spasenja. Želimo ti da te na tome putu uvijek prati i čuva Gospodin, da budeš ostvarenje svih Božjih planova koje ima s Tobom, te da vjerno služiš Kristu i njegovoj Crkvi.“

Mladomisnik Mario Dukić na kraju zahvalio je svima posebno svojim roditeljima, sestri Martini, rodbini, kumovima, propovjedniku Matiji, župnom vikaru Marinku, svim bivšim kapelanima, časnim sestrama s. Ceciliji, s. Veroniki, s. Anici,  trajnom đakonu Iliji, duhovnicima, bogoslovima, ministrantima, rodbini, Mješovitom zboru sv. Cecilije, muškom vokalnom sastavu „sv. Josip“ iz Velike Gorice,  prijateljima kao i svim župljanima koji se svojim nesebičnim darivanjem uključili u ovo slavlje.

Riječi zahvale što je postao svećenik mladomisnik je uputio i vlč. Luki Brešiću, vlč. Marku Čolaku i vlč. Norbertu Koprivecu koji su predvodili trodnevnu pripravu za Mladu misu kao i drugim svećenicima koji su mu bili velika podrška na putu do svećeništva.

U vrlo dirljivom govoru na poseban se način mladomisnik Mario zahvalio je župniku Ivanu Frkonji rekavši: „Vi ste, duhovni otac nas trojice svećenika i zato se vašim molitvama i brizi uvijek povjeravamo.“

Prije završnog otpusta nazočni mladomisnici zajedno su podijelili svoj mladomisnički blagoslov a pojedinačno sam slavljenik.

Euharistijsko slavlje uzveličao župni Mješoviti zbor „sv. Cecilije“ i muški vokalni sastav sv. Josip“ pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja, Jane Blažanović i dirigenta Dražena Kurilovčana.