U subotu, 12. kolovoza u okrilju crkve sv. Antuna Pustinjaka u Tomašancima isusovac p. Petar Galauner proslavio je svoj dijamantni svećenički jubilej – 60 godina svećeništva. Slavlje jubileja započelo je u petak, 11. kolovoza misom uočnicom koju je preslavio isusovac p. Zvonimir Rubinić. Misu dijamantnog jubileja predvodio je p. Galauner.

U zajedništvu oltara s jubilarcem bili su: mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko–osječki, p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove, mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, preč. Josip Ivešić, đakovački dekan, fra Ivica Jagodić, vukovarski dekan, mons. Luka Marjanović, mons. Bože Radoš, rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, preč. Mato Gašparović, p. Stjepan Fridl, fra Tomislav Glavnik, gvardijan franjevaca konventualaca, vlč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa, vlč. Vicko Obradović te uz njih oko tridesetak drugih svećenika. Slavlju su nazočili sestra i obitelj p. Petra, rodbina, mnogi redovnici, redovnice i prijatelji. Riječi dobrodošlice i čestitke jubilarcu uputila su djeca i mladi iz svetišta Presvetog Srca Isusova iz Palmotićeve u Zagrebu gdje p. Petar trenutno živi i djeluje, zatim Mato Kovačić, župljanin iz Tomašanaca te vlč. Mihael Mađarević, župnik iz Kuševca i župni upravitelj u Tomašancima.

Prigodnu homiliju održao je p. Stjepan Fridl, isusovac. Govorio je o važnosti i vrijednosti svećeničke službe te istaknuo kako je p. Petar bio uvijek revan i neumoran u svom svećeničkom poslanju. Sve svoje vrijeme posvetio je ljudima. Čak i u ovoj životnoj dobi puno toga čini. Napose je poznat kao traženi ispovjednik i duhovni vođa mnogih koji mu se obraćaju. Uz to, p. Fridl prisutne je pozvao da čuvaju i njeguju svoje kršćanske korijene te se ne boje svjedočanstva za vjeru.

Na kraju mise p. Galauner je uputio riječi zahvale svima, napose svojim sumještanima iz Tomašanaca. Prisjetio se svoje mlade mise te proslave svojih svećeničkih jubileja: 25., 40. i 50. obljetnice svećeništva koje je također slavio u Tomašancima. Istaknuo je kako su ga njegovi Tomašančani uvijek rado primali te kako je njihovom zauzetošću i pod vodstvom župnika Mađarevića i za ovaj dan sve bilo vrlo lijepo organizirano.

– Postao sam poznat u zadnje vrijeme po zagrljaju sa svetim ocem Franjom u Sarajevu. No, to je ipak samo zagrljaj s čovjekom! Tijekom 60. godina svećeništva svaki sam dan u misi na mističan način imao priliku zagrliti Krista, prisutnoga na otajstven način na oltaru. To je zagrljaj od kojeg se živi i koji daje život. Moj život je ispunjen… Hvala Mu! – rekao je, između ostaloga, p. Galauner. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni mješoviti zbor, uz glazbenu pratnju Dore Filipović. Ljepoti slavlja pridonijela su djeca i mladi iz Tomašanaca obučeni u narodne nošnje.

Nakon mise uslijedila je svečana večera svih koji su bili nazočni i na misi. Za to vrijeme bio je i prigodni program. Dora Filipović čestitku je izrazila odsviravši na oboi Gabriel’s Oboe. Nakon toga sudionici su imali priliku pogledati kratki video koji je pripremio Božidar Đambić o životu i djelovanju p. Petra kroz razne i uvažne službe koje je vršio u Crkvi, Hrvatskom društvu i svijetu, napose kao profesor, ravnatelj, odgojitelj i provincijal. Uslijedilo je još mnoštvo čestitki i zahvala gostiju i sudionika. Za mještane Tomašanaca bio je ovo još jedan događaj koji ih je potaknuo i učvrstio u vjeri i zajedništvu.

Preuzeto sa:

http://laudato.hr/