U ponedjeljak, 04. rujna ove godine, nova školska i vjeronaučna godina 2017./2018., započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore i djelatnike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji s poglavarima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te odgojiteljima sjemeništaraca ostalih redovničkih zajednica čiji kandidati stječu svoju klasičnu izobrazbu u već spomenutoj ustanovi.

Na početku misnoga slavlja biskup Šaško obratio se okupljenima ovim riječima:”Posebnim osjećajem dobrodošlice pozdravljam učenike i učenice prvoga razreda koji se uključuju u život gimnazijske zajednice. Vi nastavljate hod kao novi naraštaj ove znamenite institucije koja će za tri godine proslaviti svoju stotu obljetnicu djelovanja… Upoznavajući povijest Gimnazije vidimo kako se nosila s raznim okolnostima, kako je čuvala svoju posebnost i bila ugrađena u Crkvu i društvo dajući izniman doprinos hrvatskoj duhovnosti, kulturi i nacionalnomu biću. U toj povijesti postoje određeni međaši, novosti, pomaci koji nas uče osluškivati djelovanje Božjega Duha. Među takve događaje smještamo i ovogodišnju novost, da je na mjesto ravnatelja, prečasnoga gospodina Marijana Franjčića, komu zahvaljujemo za desetgodišnje vršenje službe, došla ravnateljica Gimnazije, gospođa Ljuba Duvnjak, koju srdačno pozdravljam, moleći za nju posebnu snagu Gospodinova Duha.”

Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove poslanice Korinćanima te Lukina evanđelja (usp. 1 Kor 2, 1-5; Lk 4, 16-30) mons. Šaško je, uz ostalo, naglasio:”…Zato molimo Duha Svetoga; da riječi ne budu samo riječi, nego da nas živa Božja riječ s kojom smo najdublje povezani po euharistiji preobražava u ljude koji će svjedočiti prisutnost Duha koji raduje, oslobađa, vraća vid, ublažava boli i ublažava bijedu. ᶦKlasični programᶦ daje temelje, daje stanovitu širinu na kojoj se može nadograđivati. To je korijen iz kojega niče puno grana i plodova. Zato vas pozivam da vam budu nadahnuće oni koji su poput vas klečali u ovim klupama, gledali isti prostor, ponirali u svoje srce, da bi Bog po njihovoj malenosti činio velika djela. Iskoristite dar koji vam je dan; i budite dar drugima. Uvijek svemu pristupajte sa zahvalnošću i nemojte ostati na površini. Velika prijetnja našoj hrvatskoj kulturi, našemu društvenomu životu jest upravo površnost. Ovdje imate preduvjete da ponirete u dubinu.”

 

Završavajući svoju propovijed okupljene profesore, učenike, odgajatelje i djelatnike Gimnazije biskup je pozvao:”Niti u jednome pitanju se ne dopustite zatvoriti. Bog je istina i zato smo uvijek pozvani tražiti istinu. I što više znate lakše ćete odmaknuti ono što želi prekriti dubinu i zamagliti temelje. A na tome putu s vama i za vas molim!…”

 

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem te mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić. Orguljašku pratnju vršio je Vedran Jakić, sjemeništarac maturant.

Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova, mons. Šaško predmolio je i molitvu za sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Gimnazije, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života.