Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u subotu 30. rujna u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo misno slavlje s đakonskim ređenjem. Sveti red đakonata primili su  Marko Domiter iz Župe Majke Božje Snježne Trnovec, Mišel Kovačević iz Župe svetog Mihaela arkanđela Miholjanec, Karlo Kruljac iz Župe svetog Josipa Varaždin – Banfica te Nikica Posavi iz Župe svete Marije Magdalene Ivanec.

Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike, bogoslove te njihove obitelj i prijatelje, mons. Mrzljak je naglasio kako ovih dana Varaždinska biskupija proslavlja 20. godina od svog utemeljenja, a jedan od najvećih darova tim su povodom upravo četvorica bogoslova koja primaju red đakonata.

– Red đakonata dar je, ne samo našoj Varaždinskoj biskupiji, već cjelokupnoj Crkvi. Ovo je početak njihova života u svetom redu. Danas postaju članovima klera Varaždinske biskupije, ovo je njihov prvi korak. Molitvom ćemo ih pratiti da hrabro idu dalje prema cilju za koji su se odlučili – poručio je u uvodu otac biskup.

Nakon što su kandidati javno pristupili i odazvali se pozivu da žele biti ređeni za đakone riječima “evo me”, uslijedila je biskupova potvrda kako “ovu našu braću izabiremo u red đakonata”. Potom je uslijedila homilija mons. Mrzljaka okupljenom mnoštvu u kojoj je kazao kako je iznimno važno da svetog Jeronima, čiji blagdan slavimo danas, prihvatimo kao ljubitelja Božje riječi, budući da je zaslužan za prijevod Svetog Pisma s hebrejskog na latinski.

– Sveti Jeronim je vidio koliko je važno da Božja riječ dopre do svakog čovjeka, da ju može razumjeti. Zato smo u zbornoj molitvi molili da se narod Božji što obilnije hrani Božjom riječi. Za rast i život na zemlji potrebna nam je hrana. Zato i postoji ta usporedba kako se Božjom riječju moramo hraniti da bismo dugo živjeli. Da bismo dobili tjelesnu hranu, netko je mora pripremiti. Slično je i s Božjom riječi. Potrebni su oni koji će Božju riječ pripraviti i dati za hranu svima onima koji to žele. I kada se danas pitamo koja je glavna zadaća đakona u Crkvi, odgovor je taj da su oni ti koji će narod Božji hraniti Božjom riječi. Znate i sami da nije uvijek svaka hrana za svakoga. Hranu je potrebno prilagoditi kako bi onom koji se hrani bila zaista na korist. To je ono što đakoni trebaju činiti – da prepoznaju kakvu hranu moraju davati onome koji je gladan Božje riječi. Bez takve hrane naša će vjera zakržljati. Propovijedanje Božje riječi – to je zadaća đakona – i pomno pazeći kakvu hranu pripremaju mladima, odraslima, starima, bolesnima, da bi njihova vjera jačala. Tu hranu treba davati ne samo propovijedanjem i riječima, nego i primjerom svojega života – poručio je đakonima u homiliji varaždinski biskup.

Nakon homilije uslijedio je obred primanja četvorice bogoslova među đakone. Bogoslovi su pristupili k biskupu, a na pitanje biskupa “obećavate li meni i mojim nasljednicima poštovanje i poslušnost”, sva četvorica odgovorila su potvrdno na što je biskup odvratio “Bog koji je u tebi započeo dobro djelo, neka ga i dovrši!” Riječima “Primi Kristovo Evanđelje kojemu si postao navjestitelj, nastoj vjerovati što pročitaš učiti što uzvjeruješ, živjeti što učiš” te riječima “Mir tebi” biskup je Marka Domitera, Mišela Kovačevića, Karla Kruljca i Nikicu Posavija uveo u red đakonata. Na kraju svete mise otac biskup čestitao je đakonima na odluci, kao i na Božjem pozivu.

– Bog vas je pozvao, ali važan je i vaš odaziv. Na tome vam čestitam i već sutra vas pozivam u službu – poručio je mons. Mrzljak.

Preuzeto sa:

http://www.biskupija-varazdinska.hr/