U razdoblju od 05. do 08. listopada ove godine, održane su godišnje duhovne vježbe naših sjemeništaraca u Baškim Oštarijama, malom mjestu na našoj planini Velebitu, a voditelj duhovnih vježbi bio je mons. mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.

U četvrtak, nakon redovite nastave u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji te Tehničkoj školi u Zagrebu, uputili smo se prema Baškim Oštarijama, mjestu održavanja ovogodišnjih duhovnih vježbi. Bila je velika promjena za nas sjemeništarce doći na tako hladno i vjetrovito područje, ali brzo smo se prilagodili. Dočekao nas je voditelj duhovnih vježbi te osoblje pastoralnog centra, a nakon smještaja po sobama, uslijedilo je euharistijsko slavlje uz zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak.

Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je svećenički – duhovni – poziv te na koji način trebamo hoditi prema svećeništvu. Mons. Križić je, između ostalog, naglašavao: “Poziv je nešto dinamično. Ako mi prestanemo razmišljati o našem pozivu, taj poziv će ishlapiti. Mi rastemo uz naš poziv i zbog toga se i mijenjamo. Poziv svećenika je poziv da budemo posrednici između Boga i čovjeka. Duhovni poziv će za nas uvijek ostati misterij. Naš poziv malo po malo raste i zbog toga zahtjeva mnogo premišljanja. Poziv je Božje djelovanje na našu nutrinu. Bog nas diskretno potiče da činimo djela ljubavi. Poziv nam najčešće dolazi i učvršćuje se kada činimo djela koja su Bogu mila. Sumnje, krize i neugodna iznenađenja također su sastavni dio naših puteva. Nema poziva bez bolnih iskustava. Bez patnje čovjek ne može sazrijeti. Isus traži od nas povjerenje u Njega i to je za nas naše jamstvo. Grijeh može radikalno promjeniti čovjeka. Mi ljudi se ne možemo sakriti od naše savjesti. Nema veze kakvi smo, jer Bog je s nama. Tko ne može prihvatiti poraz neće ni uspjeti u svom pozivu. Najgore je doći do djela kada ne znamo što želimo biti. Trebamo uvijek nešto žrtvovati kako bi došli do nekog cilja. Tri su temelja duhovnog poziva, a to su: dobra nakana, nadahnuće i stav Crkve.”

U petak smo, otvorena duha za Božju Riječ, krenuli daljnjim putem naših duhovnih vježbi. Dan nam je započeo molitvom časoslova, a kroz cijeli dan smo pokušavali održati šutnju između nekoliko nagovora oca biskupa. Dan smo završili klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U subotu, 07. listopada, iznenadio nas je i naš rektor, Matija Pavlaković, koji nas je posjetio tijekom prijepodneva te se, kroz čitav dan, pridružio zajednici u duhovnim točkama. Naravno, nismo zaboravili na našu nebesku Majku Mariju i budući da je mjesec listopad, mjesec posvećen pobožnosti prema Bogorodici, izmolili smo krunicu te lauretanske litanije Njoj u čast. Kako je bila prva subota u mjesecu, posebno smo molili na nakanu za duhovna zvanja u čitavoj Crkvi te za našu ustrajnost na putu prema svećeništvu.

U nedjelju, 08. listopada, završili smo naše duhovne vježbe misnim slavljem u 10.00 sati. Misno slavlje predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup i predvoditelj duhovnih vježbi u koncelebraciji sa duhovnikom, vlč. Petrom Mlakarom te odgojiteljima, vlč. Goranom Bužakom i vlč. Matom Malekinušićem, a pri kraju slavlja ocu biskupu te osoblju Centra poklonili smo i prigodne poklone te promidžbene materijale našeg Sjemeništa.

Nakon misnog slavlja uslijedio je ručak na kojem su sudjelovali mjesni župnik, vlč. Marinko Miličević, ujedno i kancelar Biskupije te vlč. Mario Vazgeč, župnik katedralne župe Navještenja BDM u Gospiću. Nakon ručka krenuli smo prema našem dragom Sjemeništu, a usput smo svratili i u Gospić te malo razgledali grad i katedralu.