U subotu, 28. listopada, na blagdan svetih apostola Šimuna i Jude Tadeja, sjemenišna zajednica sa Šalate upriličila je Misijsku akademiju kojoj je u središtu zanimanja bio svetački lik Franje Ksaverskoga, velikog misionara Indije i Japana, a ujedno smo se kao zajednica uključili i u projekt Papinskog misijskog djela sv. Petra.

Akademija je započela listopadskom pobožnošću jer je Marija – Majka evangelizacije i euharistijskim slavljem koje je u kripti sv. Antuna Padovanskog, s početkom u 18.30 sati, predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom i vlč. Matom Malekinušićem, prefektom Sjemeništa. Nakon svete Mise, s početkom u 20.00 sati, započela je sama Misijska akademija koju su vodili sjemeništarci Luka Celić i Marko Štefanov. Na samom početku okupljene sjemeništarce, njihove roditelje, susjede i prijatelje sjemeništa kao i drage sestre Milosrdnice iz Frankopanske ulice, pozdravio je otac Rektor zahvaljujući na njihovu darovanu vremenu i dolasku na ovogodišnju molitvu za misije. Posebno je naglasio trud i angažman čitave sjemenišne zajednice koja se kroz čitav mjesec listopad aktivno pripremala za ovaj projekt izradom misijskih krunica te različitih devocionalija čijom prodajom i prikupljanjem dobrovoljnih novčanih sredstava potpomažemo rad misionara u zemljama trećeg svijeta. Među okupljenim gostima, posebno je pozdravio ravnateljice naših dviju katoličkih srednjih škola, Ženske opće gimnazije te Nadbiskupske klasične gimnazije, koje su se rado odazvale našem pozivu. Pri koncu svoga pozdrava zahvalio je vlč. Duhovniku na trudu i angažmanu u realizaciji ovoga projekta.

Akademija se sastojala od upoznavanja lika i djela sv. Franje Ksaverskoga, njegova životnog puta, kojeg su riječima i slikom kroz powerpoint prezentacije i film u režiji Laudato TV okupljenima predstavili sami sjemeništarci. Zatim smo upoznali i naše hrvatske misionare koji su napravili kratku reportažu o svome životu i radu u misijama za ovogodišnji Svjetski misijski dan, a između redova riječi i slike naš tamburaški orkestar i bend Sjemeništa pobrinuli su se da misijskim pjesmama “probude” auditorij.

Drugi dio Misijske akademije bio je vezan uz izlaganje vlč. Duhovnika o Papinskom misijskom djelu sv. Petra. Kao uvod u izlaganje iznio je svoje svjedočanstvo o boravku u Beninu (Afrika) 2010. godine, gdje je, sa još nekolicinom bogoslova i svećenika iz Hrvatske, sudjelovao na Mladoj misi jednog svoga kolege iz studentskih dana u Zagrebu. Tu je kroz sliku pokušao nam dočarati iskustvo vjere tamošnjeg stanovništva, njihove običaje i molitvenu praksu, a cilj ovoga uvoda bila je želja da se naši sjemeništarci i odgojitelji uključe u projekt prikupljanja novčanih sredstava za školovanje budućih sjemeništaraca i bogoslova u siromašnim misijskim zemljama, što se naziva Misijsko djelo sv. Petra. Na opće oduševljenje sjemeništarci su prihvatili ovu duhovnikovu inicijativu te smo dogovorili da ćemo od svoga đeparca mjesečno odvajati dio sredstava kako bi pomagali sjemeništarce, našu subraću, u nekoj od zemalja trećega svijeta.

Vrhunac akademije bilo je euharistijsko klanjanje nakon kojega je uslijedilo i druženje okupljenih u atriju kripte uz kolačiće i topli čaj, kojeg su za ovu prigodu pripremili naši sjemeništarci – kulinarski eksperti – Josip Lulić i Alen Husnjak.

Papa Franjo u ovogodišnjoj Poruci za Svjetski dan misija naglašava kako su “Mladi – nada misija” te da “… oni traže načine da se hrabro i s oduševljenjem stave u službu čovječanstva.” Našom Misijskom akademijom željeli smo odgovoriti na taj Papin poziv i potvrditi mu želju da jednoga dana i mi postanemo “putujući propovjednici”, radosno noseći Isusa na sve ulice, na sve trgove, u svaki kutak zemlje!