Na poziv domaćega župnika, vlč. Zvonimira Rogine, na posljednju nedjelju mjeseca listopada, 29. ove godine, prefekt Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Goran Bužak, predslavio je misna slavlja u župama Presvetog Srca Isusova i sv. Ladislava u Malom Ravnu i sv. Margarete u Gornjem Dubovcu, župama Bjelovarsko – križevačke biskupije.

 

Ljepoti slavlja pridonijeli su bogoslovi: Luka Erdec, Valentino Ljevar i Mislav Dabac te sjemeništarci: Mario Perinec, Stjepan Kovačić, Luka Živko i David Dragičević.

 

Svrha ovoga pohoda bila je promidžba bogoslovije i sjemeništa kao mjesta sazrijevanja i ostvarivanja duhovnog poziva, budući da je mlada Bjelovarsko – križevačka biskupija trenutno u velikom deficitu s obzirom na duhovne potrebe same Biskupije te vapi za novim duhovnim zvanjima. Ovaj pohod jedan je od mnogih koji se mjesečno odvijaju po različitim župama istoimene biskupije, kako bi se vjernike poticalo na molitvu i veći osobni angažman na tom polju pastorala.

 

U svojoj propovijedi tumačeći misna čitanja 30. nedjelje kroz godinu, između ostaloga, prefekt Bužak je istaknuo:” Vjerojatno svi s vjeronauka ili još iz obitelji dobro znamo napamet izrecitirati dvije zapovijedi ljubavi. No, jesmo li kada o njima malo razmišljali… Jesmo li se zapitali što je to zapravo ljubiti Boga svim srcem, svom dušom i svim umom… što je to ljubiti bližnjega kao sebe samoga… U kojem su suodnosu ili povezanosti te dvije zapovjedi…? O čemu se ovdje radi, naime: Isus, zasebno izdvajajući ove dvije zapovijedi, na poseban način konkretno spaja Božje i svjetovno tj. prva zapovijed prema Bogu i druga, ovoj slična, zapovijed prema bližnjemu. Naime, tim se, kako Isus kaže, sličnim zapovijedima na posve istu razinu postavlja odnos s Bogom i odnos s bližnjim. Čovjek se trajno nalazi u jednom i drugom suodnosu, živeći u svijetu s bližnjima usmjeren je na Boga te ljubeći bližnjega, ljubi Boga.”

 

Završavajući homiliju, prefekt je naglasio:” Može se dogoditi bezbroj pogrešaka i padova, no Bog u svom milosrđu uvijek prašta, samo je važno u stalnom obraćenju, neprestano se truditi i ne odustati. Ovi mladići što su došli ovdje samnom, odlučili su više ljubiti, shvatili su kako su pozvani za još veću ljubav. Za sada ustraju, no kako će biti samo Bog zna. Svi smo mi, braćo i sestre, u svojim različitim i specifičnim pozivima dužni ljubiti, zato se trudimo i kroz molitvu i dobra djela ispuniti svoj poziv.”

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni mješoviti zbor, a okupljene vjernike posebno se dojmila ljepota služenja unutar liturgijskoga slavlja bogoslova i sjemeništaraca Bjelovarsko – križevačke biskupije, potpomognutih subraćom iz Đakovačko – osječke i Sisačke nad/biskupije.

Prije samoga kraja svete Mise, o svom duhovnom pozivu okupljenim vjernicima, posvjedočio je Luka Erdec, bogoslov I. godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a kratki prikaz života i rada našeg malog sjemeništa i bogoslovije predstavio je Mislav Dabac, bogoslov II. godine. Obojica su svećenički kandidati Bjelovarsko – križevačke biskupije koja trenutno ima dvojicu sjemeništaraca i petoricu bogoslova u formaciji.

 

Na koncu slavlja, domaći župnik je zahvalio svima koji su u župu dopremili hranu i ostale potrepštine koje su bogoslovi i sjemeništarci radosno ponijeli u svoje Ustanove te je pozvao sve prisutne da mole za nova i sveta duhovna zvanja, a napose za kandidate koji dolaze sa područja Bjelovarsko – križevačke biskupije.

 

Po završetku svetih Misẚ, uslijedio je ukusan ručak u prostorijama župne kuće kojim je gospodin župnik počastio bogoslove i sjemeništarce u zajedništvu s prefektom Bužakom.