U ponedjeljak, 30. listopada ove godine s početkom u 10.00 sati u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, održao se susret nad/biskupijskih povjerenika za rad s ministrantima pod predsjedanjem mons. dr. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog i predsjednika Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja.

Na susretu su, uz mons. Barišića i tajnicu Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja, č.s. Danijelu Anić, sudjelovali povjerenici sljedećih nad/biskupija: zagrebačke, splitsko-makarske, đakovačko-osječke, zadarske, varaždinske, bjelovarsko-križevačke, sisačke i dubrovačke biskupije.

Ovom susretu nazočili su i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a ujedno i Povjerenik za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u sklopu Povjerenstva za pastoral zvanja Zagrebačke nadbiskupije te vlč. Mato Malekinušić, prefekt I. i II. godine u istoimenom Sjemeništu koji je i Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja u Sisačkoj biskupiji.

Nakon molitve i pozdrava predsjednika Vijeća, mons. Barišića, prihvaćen je dnevni red susreta koji se sastojao od tri točke: analize dosadašnjeg stanja, planiranja programa rada s ministrantima po biskupijama te točke razno.

U samom uvodnom izlaganju mons. Barišić je konstatirao kako se nivo rada s ministrantima po župama u zadnjih nekoliko godina iznimno intenzivirao i kako se napredak vidi ne samo u estetskom (ljepota odora) već i u duhovnom smislu (molitva, zajedništvo, ponašanje i disciplina). Također je nadodao kako se ta ljepota rada sa ministrantima nešto slabije vidi na dekanatskom i nad/biskupijskom nivou, ali na župama je vrlo živa i vidljiva.

Potom je uslijedilo izlaganje pojedinih predstavnika i povjerenika za ministrante po nad/biskupijama u kojem je svatko od prisutnih povjerenika izložio posebnosti rada s ministrantima u svojim nad/biskupijama te su se izmjenila iskustva i programi rada. Dotaknulo se i pitanje tko sve može ministrirati i koja je dob najprikladnija za ostvarenje ove crkvene službe. Svi prisutni su se složili da u tim pitanjima treba dati širinu, da je jako bitno praćenje kandidata i doziranje uloga, ali i neisključivanje djevojčica iz uloge ministrantica. Naglašena je i uloga rada s ministrantima u župi, a ona se očituje kroz stvaranje kvalitetnih budućih župnih suradnika, a ne nužno vezati poziv ministriranja uz duhovni poziv. Ministrantska služba je „jezero za punjenje živih župnih krugova!“

Na susretu je, između ostalih, sudjelovao i vlč. Josip Ivešić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je predstavnik HBK-a pri Međunarodnom savezu ministranata Europe koji okuplja ministrante iz 15 europskih država, a progovorio je na temu Međunarodnog hodočašća ministranata u Rim koje će se održati od 29.07. do 04.08.2018. godine. Predstavivši program susreta i mogućnost prijava, spontano se javilo i pitanje mogućnosti organiziranja Nacionalnog susreta ministranata Hrvatske koji bi se mogao održati u 2019. godini u Mariji Bistrici. O ovoj temi raspravljat će se i na idućem susretu Povjerenika u siječnju 2018. godine.

Na koncu susreta uvidjelo se koliko je rad s ministrantima važna i odgovorna zadaća Crkve i koliko je velika potreba za međusobnim povezivanjem i razmjenom iskustava nad/biskupijskih povjerenika za ministrante. Susret je završio molitvom u 12.15 sati, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za siječanj iduće godine.