Ministranti u očinskom zagrljaju sv. Josipa

       

                Pod geslom “Takvih je kraljevstvo nebesko” (Mt 19, 14) održan je u subotu, 04. studenoga ove godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu – Dubovcu, dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata osim župa Karlovac – Kamensko i Rečica.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Pastoralnog centra Svetišta pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 88 ministranata osnovnoškolaca te 20 ministranata srednjoškolaca iz 8 karlovačkih župa. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 70 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati župu i crkvu u kojoj se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori Svetišta nastavili sa igrama na otvorenom, a nakon što se je smračilo i postalo hladnije, nastavili smo naše druženje u Pastoralnom centru Svetišta pogledavši kratki filmić o ministrantima u režiji portala Nova Eva, a s posebnom pozornošću okupljeni ministranti poslušali su svjedočenje sjemeništarca Maria Perinca o njegovom duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu.

Od 17.30 sati svećenici Dekanata bili su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio poveći broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali sjemeništarci i preč. Rektor. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

 

Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju smo, s početkom u 18.30 sati, slavili u Nacionalnom svetištu. Impozantna je bila ulazna procesija u kojoj su sudjelovali svi ministranti Karlovačkog dekanata predvođeni svojim župnicima i župnim vikarima. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji su sudjelovali: preč. Dražen Karačić, župnik i dekan u Karlovcu – Novi Centar, mons. mr. Antun Sente ml., župnik i rektor u Karlovcu – Dubovcu, vlč. Nikola Sanjković, župnik u Mahičnom, fra Krunoslav Albert, gvardijan i župnik Karlovac – Stari Centar, vlč. Antun Kolić, župnik u Karlovcu – Banija te vlč. dr. Vlado Mikšić, supsidijar Nacionalnog svetišta.

U svojoj propovijedi, baziranoj na evanđeoskom ulomku iz Markova evanđelja (Mk 10, 17 – 22), preč. Rektor je okupljene ministrante upitao:” Imaš li hrabrosti krenuti za Isusom?… I tebe je Isus pogledao, zavolio, jer je stekao dojam da nisi zadovoljan osrednjošću i da si spreman na velike stvari. Isus pretpostavlja da želiš ono jedno što ti nedostaje tj. da si spreman krenuti za njim. U Isusovom pogledu je ljubav. Usudi mu se reći svoj izazov… Jedna od naših najljepših odluka je ta da smo se odlučili za biti ministrant, biti dionik oltara i pomoći svećeniku kod svete Mise i različitih slavlja. Postali smo ministranti zato jer nas je Bog pozvao preko drage nam osobe, nismo se slučajno odlučili za tako uzvišenu službu unutar lepeze darova koje nam Crkva daruje. Bog neprestano poziva da ga slijedimo, međutim, ljudi se često ne odazivaju, nedostaje odaziva, stoga danas želimo moliti za to da se netko od Vas ovdje danas sabranih odazove u svećenički ili redovnički poziv, da ne bude poput ovog mladića iz evanđelja koji ode žalostan misleći da će nešto takvim načinom života izgubiti. Bog ne oduzima ništa, a daje sve. Tko se njemu prepusti dobiva stostruko, neizmjerno, dobiva sve!”

Na samom završetku homilije preč. Rektor se još jednom osvrnuo na čitav susret te ustvrdio:”Dragi ministranti i ministrantice! Hvala Vam što ste danas prepoznali trenutak i odazvali se ovom susretu. Vidite da niste sami, da ima mnoštvo vaših vršnjaka i vršnjakinja koji u svojim župama marljivo i velikodušno služe Kristu. Ustrajte na tom putu na koji Vas je Isus pozvao. Molite dragog Isusa za revnost i ustrajnost; molimo ga svi zajedno da bude spremnosti i velikodušnosti u svim mladim srcima, da oni koji osjete da ih Bog zove imaju hrabrosti prihvatiti i spremno Bogu odgovoriti – Evo me Isuse! Ja želim biti tvoj svećenik, redovnik ili redovnica! Isus te voli i govori tvome srcu: „Dođi i idi za mnom!“ Da li ga čujemo?”, zaključuje Rektor.

Ljepoti slavlja pridonijeli su zagrebački sjemeništarci u svečanoj asistenciji potpomognuti predstavnicima ministranata iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje također su predvodili sjemeništarci uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića, sjemeništarca maturanta.

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i župnicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječili smo ophodom oko kipa sv. Josipa, zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Sam susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra Svetišta oko 20.30 sati.

Novi susret ovakvog tipa održat će se u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa prve subote mjeseca prosinca, na kojem će sudjelovati ministranti Sesvetsko – vugrovečkog dekanata.