-Vjeroučitelj i karate trener Milec poručuje: “Poražen si tek onda kada odustaneš!”-

                “Biti Kristov borac” bila je tema ovomjesečnog Susreta vjere u Sjemeništu, koja se održala u četvrtak, 09. studenog, s početkom u 20.00 sati u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati.

Na prijedlog vlč. Petra Mlakara, duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu, preimenovali smo projekt “Prvih četvrtaka” u novo ime koje glasi “Susreti vjere u sjemeništu”. Nakon prošlomjesečnog susreta, na kojem je svjedočila gospođa Kerin Šafarić, mjesec studeni bio je u znaku trenera karatea i vjeroučitelja u Srednjoj školi u Varaždinu, gospodina Saše Josipa Mileca.

Nakon uvodnog slova i pozdrava preč. Matije Pavlakovića, rektora sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim prijateljima, roditeljima i školskim kolegama obratio se gost večeri, vjeroučitelj Milec. Svoje svjedočenje započeo je tekstom iz Svetoga pisma (Post 32, 25 – 32) u kojem sveti pisac opisuje scenu Jakovljeva sna te hrvanja patrijarha Jakova sa Bogom. Izloživši ovaj tekst, vjeroučitelj Saša Josip, započeo je pričati o svom životnom putu, o krizama, problemima i slabostima u periodu djetinjstva i mladenaštva te izazova odrastanja koje sa sobom nose različite krize i želju da se čovjek preda. U svom obraćanju okupljenima između ostalog je rekao i ovo:”… nikada u životu nisam htio biti niti sam pomišljao na to da ću biti vjeroučitelj. Ta želja i ta misao u meni nisu postojale. Ipak, kada sma upisao taj studij počelo je i moje obraćenje. Sve moje borbe i to što nisam odustao počelo je imati smisla. … ozljeda koja mi je ispočetka bila tragična, pomogla mi je da postanem ono što danas jesam i ne žalim ni trenutka što nisam nešto drugo. Bilo je tu još mnogo drugih borbi, no vjerujem da su me čuvale molitve majke, časnih sestara, prijatelja i svih onih koji su me zastupali u molitvi kada ja nisam molio ili dovoljno molio i kada sam bio slab. Jedna izreka o borbama kaže da si poražen tek onda kada odustaneš. Bit će padova, bit će životnih udaraca, bit će neočekivanih borbi kao i ona Jakova i tajanstvenog napadača, ali važno je da ne gledamo u pod, već u oči Isusu i to će nas držati na pravom putu.”

Pri samom koncu svoga svjedočenja posebno se obratio sjemeništarcima:”Na ovome bih mjestu posebno vama, dragi sjemeništarci, preporučio da si napravite ᶦtrening programᶦ kroz post i molitvu. Odredite nešto za jačanje vaše volje i karaktera, ali budite umjereni. Borbe su različite, a one nas trebaju naučiti kako razviti 4 ljudske krjeposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost živeći bogoslovne krjeposti: vjeru, nadu i ljubav.”

Na kraju svjedočenja poručio je svima:”Prije svakog natjecanja svojim karate borcima kažem jednu jednostavnu rečenicu koja im je isprva bila smješna, a sada je se drže: ᶦAko ne želiš izgubiti, moraš pobjediti!ᶦ A mi znamo da u duhovnim borbama uz nas imamo Isusa i da možemo reći ako je Bog s nama, tko će protiv nas?”, zaključuje vjeroučitelj Milec.

Po završetku svjedočenja te uručenja prigodnoga poklona vjeroučitelju Milecu od strane preč. Rektora, vrhunac susreta bilo je 20 – minutno euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Duhovnik, a glazbeno su ga popratili sjemeništarci kroz orgulje, gitaru i tamburicu, a po završetku susreta sa živim Bogom koji je “velik u djelima svojim” uslijedilo je tradicionalno druženje svih sudionika u atriju Sjemeništa uz grickalice i sok.

Susret je završio oko 22.15 sati, a novi je zakazan za 07. prosinca ove godine.