Ovog vikenda, 17. i 18. studenog 2017. godine, održana je duhovna obnova na temu: “Duhovno zvanje i kako hoditi tim putem”. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Siniša Dudašek, župnik župe sv. Mihaela arkanđela u Sračincu i predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije. Na početku duhovne obnove, kratko sa nekoliko riječi dobrodošlice, pozdravio je ministrante i gosta voditelja preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa.

Tijekom prvoga nagovora, vlč. Dudašek je naglasio: “Poziv nije upućen zajednici, već osobi, pojedincu, koji je po njemu uzet iz zajednice da bi se stavio u službu zajednici. Svaki poziv je osobni, drugačiji. To je intimni susret mene i moga Boga koji me poziva. Poziv je kao ples. Potrebno je dvoje ljudi, a kako bi bio skladan, jedan vodi, a drugi se dadne voditi u potpunom povjerenju i tako zajedno čine jednu skladnu cjelinu pokreta. Svako zvanje je priča za sebe. Originalni scenarij koji je proizišao iz Božje ruke.”

Nakon nagovora, zaputili smo se prema sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog, gdje smo započeli naše pokorničko bogoslužje te smo se, moleći krunicu, pripremili za sakramenat sv. Ispovijedi. Potom smo slavili sv. Misu koju je predvodio vlč. Dudašek u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom i vlč. Matom Malekinušićem, prefektima u Sjemeništu, te vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom Sjemeništa.

U svojoj propovijedi, vlč. Dudašek je, između ostaloga, naglasio: “Duhovno zvanje je poziv na svetost. A u čemu bi se očitovala svetost osoba koji se spremaju za posvećene službenike ili koji već žive svoj poziv? Očitovala bi se u jedinstvu sa Kristom. Sveti smo onoliko koliko Krist boravi u nama, koliko se otvorimo njegovom djelovanju. Svetost je najprije stanje našega srca, koja se mora ostvariti u našem svagdašnjem životu. U tome je bit nasljedovanja Krista – biti njegovi svjedoci.”, a homiliju je zaključio riječima:”Dragi mladi, spremate se da postanete svećenici. Svećenik je čovjek koji mora prenositi Isusovu nauku drugima, a uvjet za to je, da je najprije sam shvatio ono što mora naučavati. Ništa veliko u ovom životu ne može se postići bez sistematskog rada, ulaganja vremena i napora, ustrajnosti i ljubavi.”

U večernjim satima pogledali su film o starozavjetnom proroku Jeremiji, te dan završili cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sljedeći dan, na drugom nagovoru, voditelj duhovne obnove je istaknuo:” Često za poziv znademo reći da je on posijano sjeme u našim srcima iz kojega će izrasti klica svećeničkog ili redovničkog poziva. Da bi se duhovni poziv razvio i u konačnici opstao, on mora počivati na nekoliko jakih stupova, koji izviru iz osobe i naravi Isusa Krista. Ta tri stupa su: molitva, Euharistija i Božja Riječ.”, zaključio je voditelj.

Duhovna obnova završila je euharistijskim slavljem u kripti sv. Antuna Padovanskog, na kojem su uz predsjedatelja suslavili i svećenici iz biskupije Benin, vlč. Robert Djossou i vlč. Noudeviwa Leon Sagbohan, koji od ovoga mjeseca stanuju u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu kako bi naučili hrvatski jezik te se iz bližega upoznali sa Crkvom u Hrvata u kojoj će služiti u narednim godinama kao svećenici Đakovačko – osječke nadbiskupije.

U današnjoj homiliji, vlč. Siniša naglasio je sljedeće:” Da bismo istinski rasli, mi moramo puniti svoju dušu duhovnim vrjednotama. Ako želimo biti duhovni oci, tada naš ᶦjaᶦ treba postati sȃm Isus. Trebamo se okrenuti od sebe i svoj pogled imati uvijek uprt u Gospodina. Naš život u svemu treba biti kristocentričan. Od nas se očekuje da budemo ljudi ljubavi, a čovjek ljubavi je ona osoba koja u svome srcu ima drugoga, a ne sebe. Ako u srca stavimo Krista Boga za kojega sv. Ivan kaže da je Ljubav, tada ostvarujemo poslanje svoga poziva – da budemo Božje lice ljudima sa kojima živimo, sa kojima radimo i kojima smo poslani”.

Nakon sv. Mise, ministranti zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak tijekom kojega se okupljenima obratio preč. Rektor zahvaljujući ministrantima za dolazak i sudjelovanje, a voditelju duhovne obnove i “Vikenda u sjemeništu” poklonio je prigodni poklon sjemenišne zajednice.

Susret je završio sportskim igrama i podjelom nagrada svim sudionicima. Sljedeći planirani susret ovakvoga tipa bit će 16. i 17. prosinca.