Odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se mnoštvu onih koji su ovoga vikenda odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.

U subotu, 18. studenoga, na 26. obljetnicu pada herojskog grada Vukovara – simbola patnje i stradanja u posljednjem Domovinskom ratu, svetu Misu zadušnicu za sve poginule, stradale i nestale branitelje Vukovara i Škabrnje, predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa. U 18.00 sati molitvom svete Krunice za sve stradale započeto je molitveno slavlje koje je vrhunac imalo u euharistijskom slavlju održanom u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog s početkom u 18.30 sati.

Na samom početku slavlja, preč. Pavlaković obratio se okupljenim vjernicima ovim riječima:“Zagrljeni smo Gospodinovim pozdravom mira, svi mi ovdje okupljeni, u našoj sjemenišnoj kripti svetoga Antuna, u kojoj večeras, u okviru večernje svete Mise, molimo za pokoj duša poginulih u Vukovaru, Škabrnji i za sve koji su branili domovinu. Večeras svi, i ja i vi, molimo Gospodina da liječi rane naših branitelja na njihovoj duši i tijelu, snagom svoga Duha Tješitelja i Životvorca; molimo Gospodina da nas jača u ljubavi jednih prema drugima i u ljubavi prema domovini.“

U svojoj prigodnoj propovijedi tumačeći Božju riječ (Sir 51, 1-8; Iv 17, 11b-19) okupljenim vjernicima poručio je:“Božjemu je neprijatelju posebno drago na poljima hrvatske duše istini, radosti i ljubavi ponuditi odlazak. Bijeg od istine, odustajanje od radosti, brzo postaje i stvarno udaljavanje od domovine. S kojim se samo žarom predlaže danas Hrvatima da odu iz Hrvatske; koliko je promidžbe o tome da se u Hrvatskoj ne može živjeti; da nismo sposobni urediti društvo i da se ne možemo obraniti od raznih zala. A pred nama je i dalje isti neprijatelj kojemu je najjače oružje neistina. Nažalost, medijska se pozornost više daje izjavama onih koji kažu da će otići. Ali, smijemo se pitati: Što bi se dogodilo da je tako bilo u Vukovaru? Nisu li danas s braniteljima Vukovara i domovine usporedivi oni koji žele ostati u svojoj domovini, za nju se zalagati; poput branitelja pronalaziti rješenja tamo gdje se čini da ih nema? Vjerujem da istina o hrvatskoj duši, odgajana na svjedočanstvima svetih mučenika, kakav je kardinal Stepinac, kao i na žrtvi hrvatskih branitelja, pokazuje novu životnost, o čemu svjedoči velik broj naših mladih. Mladi s kojima se susrećem i živim svakidašnjicu imaju snagu maštovito čuvati hrvatsku dušu od umiranja. To smije danas biti razlogom naše zahvalnosti, radosti i ponosa“, zaključuje rektor.

U nedjelju, 19. studenoga, u okviru svečane pjevane večernje molitve časoslova koja se redovito održava u sjemenišnoj zajednici na Šalati svake nedjelje s početkom u 20.00 sati, vlč. Petar Mlakar, duhovnik Sjemeništa, u kratkom nagovoru posvjestio je okupljenim vjernicima i sjemeništarcima važnost bitke za Vukovar i općenito značaj žrtve Vukovara koja je dio otajstva ljubavi. Po završetku molitve naroda Božjega, uslijedio je prigodan program gdje je bio prikazan i kratki dokumentarni film o Vukovaru. Prije završnog blagoslova, svi okupljeni su u procesionom hodu, moleći deseticu svete Krunice za sve poginule, stradale i nestale u Domovinskom ratu, uputili se pred ulaz u Sjemenište gdje su činom paljenja svijeća i prigodnom molitvom odali počast svim žrtvama grada Vukovara. Neka spomen na hrvatski grad Vukovar živi vječno. Hvala im za žrtvu domovine.