„Blaženi Alojzije Stepinac – čuvar sjemeništaraca u adventskom hodu“

 

Po povratku sa slobodnog vikenda na početku mjeseca prosinca, sjemeništarci i njihovi odgojitelji upriličili su, i ove godine, za svoju zajednicu obred blagoslova adventskoga vijenca i paljenje prve adventske svijeće.

 

U nedjelju, 03. prosinca ove godine, nakon održane svečane pjevane večernje molitve časoslova, održane u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati s početkom u 20.00 sati, prisutni vjernici u zajedništvu sa sjemeništarcima i odgojiteljima, u procesionom hodu, uputili su se do postavljenog adventskog vijenca koji se nalazi na prostoru travnatog „otočića“ između ulaza u samo sjemenište i pripadajuće sportske dvorane. Obred blagoslova predvodio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu. Ljepoti obreda pridonijela je i sjemenišna svečana asistencija te sjemeništarci koralisti svojom pobožnom pjesmom.

 

Uvodeći u samo slavlje, vlč. Duhovnik pozdravio je okupljeno mnoštvo riječima: „K tebi, Gospodine, uzdižem dušu svoju.“ Tim riječima antifone, braćo i sestre, uzdižemo svoje srce i svoje oči prema Onomu koji bijaše, koji jest i koji dolazi. Večeras započinjemo sjemenišni adventski hod koji na osobit način povezujemo s blaženim Alojzijem Stepincem. U našoj nadbiskupiji, ali i diljem domovine, ustrajno molimo za njegovo proglašenje svetim, za njegov zagovor Crkvi, našim obiteljima i narodu. On je u svim vremenima čuvar pouzdanja u Boga, oslonac sigurnosti i svjetlo nade. Tijekom ovoga došašća palit ćemo svijeću na adventskome vijencu povezujući riječi Svetoga pisma i poticajne riječi našega Blaženika, koje će nas voditi prema slavlju otajstva Kristova utjelovljenja. Važno je imati budno srce u ljubavi, biti oslobođen od grijeha i prepoznati životni poziv koji nam Bog iz dana u dan upućuje. Dolazi među nas da bi nas obradovao, a mi tom istom radošću u svoj svakidašnji život želimo unositi radost bližnjima i svijetliti nadom. Noć je poodmakla, a dan se približio. Krist Gospodin dolazi nas pohoditi s visine; Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, Sunce koje raspršuje tamu, Očev sjaj koji nema zalaza. I mi – koji nekoć bijasmo u tami – milošću smo Njegova dolaska postali svjetlom u Gospodinu te mu možemo ići ususret s upaljenim svjetiljkama. U ovome svetom vremenu slavimo Oca sa Sinom i Duhom Svetim u zajedništvu s cijelom Crkvom.“, zaključuje Duhovnik.

Nakon blagoslovne molitve i škropljenja blagoslovljenom vodom, svečano je upaljena prva adventska svijeća – Svijeća proroka i Svijeća nade, uz razmišljanje nad riječima blaženoga Alojzija koje je izrekao u različitim prigodama 1935. i 1937. godine, a koje učvršćuju čovjekovu nadu: „Ime Gospodnje mora biti naša nada. Već na Njegov glas ima biti bezgranična naša nada… U Nj se možemo nadati, Bog može, hoće i znade pomoći. Jao onomu koji nadu svoju postavlja u čovjeka […] Ufati se nije malena stvar; oni koji se ufaju mogu se usporediti s pećinom na koju uzalud udaraju vjetrovi i valovi. … Jedan je samo, koji može da vam pruži snage, da u životnim borbama nikad ne podlegnete, a to je Krist, to je Bog! Bog svemogući, koji ne strepi ni pred kim; Bog svemogući, kojemu ništa nije sakrito; Bog vječni, koji će stajati i onda kad se sruši u ništavilo cio svijet. […] Ovo je pobjeda koja pobijedi svijet, vjera vaša! (1Iv 5,4) […] Takova vjera rađa onu drugu divnu crtu koja resi čovjeka kršćanina na zemlji, a to je neslomljivo ufanje.“

Treba naglasiti da je ideja za sâm projekt adventskoga vijenca u Sjemeništu nikla prošle godine od strane rektora Sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, a za njenu realizaciju zaslužni su: gdin. Vladimir Jelčić, koordinator poslova u Sjemeništu, gdin. Željko Ugljarević, privatni obrtnik iz Dugog Sela, gdin. Jozo Žilić, direktor tvrtke „Prozirni namještaj“ iz Donje Zeline te gdin. Ivica Vuković, voditelj tvrtke „V.M.I elektroinstalater“ iz Dugog Sela.

Marnim rukama sjemeništaraca: Kristijana Kolonića, Antonia Ljevara, Josipa Rendulića, Karla Pezića, Lovre Sušca, Stjepana Kovačića, Josipa Lulića i Luke Žeželja adventski vijenac zasjao je u svom punom sjaju i ljepoti, a čitava realizacija „projekta ukrašavanja“ bila je pod budnim okom vlč. Gorana Bužaka, sjemenišnog odgojitelja.

Na kraju obreda blagoslova okupljeni vjernici, sjemeništarci i njihovi odgojitelji izmolili su Molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.