U četvrtak, 07. prosinca ove godine, završili su radovi obnove prezbiterija sjemenišne crkve Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati. Kroz proteklu 2016. godinu, postavljen je novi crveni tepih u prezbiterij crkve, a centralni sedes sa mjestima za koncelebrante iznova je vraćen na lijevu stranu u odnosu na glavni oltar, tako da sada sâm prostor dobiva potpuno novi izgled u odnosu na prijašnji, koji nije odgovarao liturgijskim normama.

Sa desne strane prezbiterija u odnosu na glavni oltar, postavljen je i sedes na kojem je sjedio papa Ivan Pavao II., za vrijeme proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, 03. listopada 1998. godine. Taj sedes je i svojevrsna relikvija sada svetoga Pape i velikoga prijatelja naše domovine koja krasi sjemenišnu baziliku.

Početkom mjeseca prosinca ove godine postavljeni su i novi sedesi (liturgijska sjedišta) za koncelebrante, koji se nalaze sa desne strane prezbiterija u odnosu na glavni oltar te okružuju sedes Sv. pape Ivana Pavla II. Naime, dugi niz godina u već spomenutom prezbiteriju bili su postavljeni uredski stolci koji nisu odgovarali ljepoti i dinamici prostora u kojeg su bili postavljeni. Budući da je sjemenište odgojno-obrazovno-formativna ustanova, posebno se kod sjemeništaraca nastoji buditi žar prema ljepoti liturgije i liturgijskog prostora te ih se uči kako određen liturgijski prostor treba i mora izgledati.

Na tom tragu ostvarena je suradnja sa tvrtkom „Spinvalis“ d.d. iz Požege koja je, preko predsjednika uprave gdina. Zdravka Jelčića, napravila ovaj projekt i donirala veći dio od ukupne cijene Istoga. Sedese za koncelebrante dizajnirala je gđa. Edita Barabaš, dipl. diz., a napravljeni su od drva hrasta, bajcani, ručno tapecirani, a uzorci cvjetova i uklade uzeti su sa šest sedesa koji, uz glavni sedes, već postoje u samoj crkvi. Izrađeno je i postavljeno 30 sedesa od kojih 20 sa naslonom te 10 bez naslona za ministrante, a svoju namjenu imat će prilikom većih liturgijskih slavlja ne samo u sjemeništu, već i u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Tvrtka „Spinvalis“ d.d. iz Požege inače je renomirani brend na našim prostorima na polju drvne industrije i imaju višegodišnje iskustvo u opremanju crkvenih prostora u različitim krajevima Hrvatske.

Ovaj projekt odobrili su i mjerodavni uredi Zagrebačke nadbiskupije izrazivši pozitivno mišljenje za njegovo konačno ostvarenje, a za koje smo kao sjemenišna zajednica, iznimno ponosni.