U petak, 15. prosinca ove godine, u sjemenišnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova održao se tradicionalni dobrotvorni koncert Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu pod nazivom „Advent na Šalati“. Ovogodišnji – petnaesti po redu – „Advent na Šalati“ višetjedno je događanje koje adventsko vrijeme u ovoj srednjoj školi čini vremenom dobrih djela i kršćanskog zajedništva, a svoj vrhunac ima u dobrotvornoj prodaji prigodnih poklona te druženju uz čaj i domaće slastice u prostorima sjemeništa po završetku koncerta.

Koncert je započeo adventskim himnom „Veni, veni Emmanuel“ u izvedbi mješovitog zbora NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić. Nakon uvodne pjesme uslijedio je pozdrav nove ravnateljice Nadbiskupske klasične gimnazije, prof. Ljube Duvnjak. Svoj pozdravni govor započela je riječima:“Sve Vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste odvojili dio svoga vremena da ovu lijepu večer provedete upravo s nama. U vremenu došašća, kada cijeli svijet iščekuje dolazak Svjetlosti koja osvijetljava put zalutalima, i naša škola želi biti dio te iste Svjetlosti koja će rasvjetliti put zalutalih i pozvati ih k sebi. Smisao ovog adventskog koncerta jest zajedništvo koje upravo možemo doživjeti ovdje, u ovoj crkvi, na ovom mjestu. U užem smislu zajedništva želimo povezati i kršćansku solidarnost na koju smo svi pozvani. … Često zaboravimo da se Božić ne događa samo jednom godišnje, na dan rođenja Svjetlosti, on se događa svaki dan. Bog nas poziva na opreznost u osluškivanju potreba drugih. … U ovoj lijepoj večeri, željela bih istaknuti – kršćansku radost. Radost je plod Duha Svetoga koji nas uvodi u svu istinu, istinu o Bogu koji dolazi čovjeku u susret, koji zbog ljubavi prema čovjeku postaje čovjekom. Božji dolazak u naš život izvor je radosti. Zato apostol Pavao ponavlja: Gaudete in Domino semperRadujte se u Gospodinu uvijek (Fil 4, 4). Ne dopustimo da nas potopi samo jedna bujica, imajmo povjerenja u Gospodina i njegovu ljubav.“

Zaključujući svoj pozdravni govor, Ravnateljica je zahvalila mnogima koji su doprinjeli realizaciji ovoga projekta:“Želim zahvaliti i svima onima koji su neumorno pripremali ovaj događaj od iznimne važnosti za našu školu. Posebnu zahvalnost želim izreći našoj cijenjenoj prof. Ankici Juričić, bez koje ovaj događaj ne bi postigao ovakvu razinu na kojoj se nalazi svih ovih godina. Ona je ta koja je visokostručno i s ljubavlju pripremala učenike, odabrala repertoar večerašnjih izvedbi i pozvala naše večerašnje goste. Hvala svima u ime cijele škole.“

Čestitajući Božić i Novu godinu svim okupljenim sudionicima koncerta, u ime svih djelatnika i učenika škole prof. Duvnjak, potaknula je na promišljanje:“ Ponesimo u srcu misao – Božić je Božji susret s ljudima! Molimo jedni za druge da ovoga Božića susretnemo Boga koji nas ljubi neumorno i bezuvjetno, kako bi i mi, nadahnuti Božjom ljubavlju, hrabro krenuli jedni drugima u susret“, zaključuje ravnateljica.

Program koncerta sastojao se od 16 skladbi koje su izveli: Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Ankice Juričić, profesorski zbor „Didaskaloi“, Tamburaški orkestar Međubiskupijskog sjemeništa pod dirigentskom palicom prof. Silvije Mužak te Komorni sastav učenika NKG-a kao i vokalni sastav „Gratia“ iz župe Brckovljani. Izvedene su skladbe iz opusa J. S. Bacha, W. A. Mozarta, M. Machera, I. Zajca, A. Vivaldia, M. Ivšića, I. Robića, R. Marka, a posebno upečatljiv bio je nastup maturantice Ive Ćosić, koja je na harmonici izvela sonatu u C – molu KV 457 W. A. Mozarta. Osim zborskoga pjevanja upriličene su i samostalne skladbe na glasoviru, orguljama, gitari i violini nadarenih učenika već spomenute škole.

Kroz čitav program zapaženu ulogu imali su i voditelji dobrotvornog koncerta, maturanti Jelena Talan i Bruno Malkoč, a tekstove za najavu točaka napisala je i voditelje uvježbala prof. Andja Jakovljević.

Po završetku koncerta učenici i profesori pripremili su malu prodajnu izložbu koja se održala u prostorima polukata rektorata Međubiskupijskog sjemeništa. Sakupljeni novac od ove izložbe ići će u dobrotvorne svrhe za najpotrebnije učenike već spomenute Klasične gimnazije. Čitav program koncerta i prodajne izložbe završio je oko 21.30 sati.