Pod geslom “Takvih je kraljevstvo nebesko” (Mt 19, 14) održan je u subotu, 03. veljače ove godine u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Kustošijanskog dekanata Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata.

Susret je započeo u 15.00 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.

 

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 92 ministranta: 84 osnovnoškolca i 8 ministranata srednjoškolaca iz 8 župa Kustošijanskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 40 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u prostorijama Sjemeništa i crkve Srca Isusova, a nakon mnogih pobjeda i poraza u različitim društvenim igrama, susret se nastavio kratkim filmom o ministrantskoj službi u režiji portala Nova Eva, a s posebnom pozornošću okupljeni ministranti poslušali su svjedočenje sjemeništarca Maria Perinca o njegovom duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu.

 

 

Od 17.30 sati trojica svećenika bila su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio poveći broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s preč. Rektorom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji su sudjelovali: vlč. Alfred Kolić, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM – Malešnica/Oranice, vlč. Mato Malekinušić i vlč. Goran Bužak, odgojitelji u Sjemeništu.

Ljepoti slavlja pridonijeli su zagrebački sjemeništarci u svečanoj asistenciji potpomognuti predstavnicima ministranata iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje predvodili su okupljeni sjemeništarci i ministranti uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića, sjemeništarca maturanta.

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a posebnost ovoga slavlja bio je i prigodni blagoslov grla po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika čiji spomendan je Crkva toga dana slavila. Čitav susret ovjekovječili smo zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Svaki ministrant dobio je molitvenik “Idimo k Josipu” – dvanaesto prošireno izdanje koje na 240 stranica donosi mnoštvo molitvenog sadržaja obojanog prekrasnim fotografijama i tekstovima o sv. Josipu.

Sâm susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.45 sati.

Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca ožujka (03.03.), na kojem će sudjelovati ministranti Zaprešićkog dekanata.