Ovoga vikenda, 02. i 03. veljače ove godine, održao se u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati susret i duhovna obnova ministranata Đurđevačkog dekanata Varaždinske biskupije. Na susretu je sudjelovalo 17 ministranata iz 6 župa dekanata: Đurđevac, Podravske Sesvete, Novo Virje, Kalinovac, Budrovac i Kozarevac. Susret je ostvaren na temelju međusobne suradnje između dekana Đurđevačkog dekanata, preč. Mladena Gorupića te rektora Međubiskupijskog sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, koja je započela u kolovozu mjesecu 2017. godine.

Susret je započeo u petak, 02. veljače u 15.30 sati, kratkim pozdravnim govorom rektora Sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, koji je u par rečenica predstavio i opisao Sjemenište te njegovu povijest. Nakon toga uslijedio je nagovor vlč. Petra Mlakara, duhovnika Sjemeništa. U svome nagovoru pokušao je prikazati ministrantima put kroz koji moramo proći kako bi došli do Nebeskoga kraljevstva. Posebno je naglasio sljedeće:„Uz pomoć molitve, Božje riječi, naše savjesti, andela čuvara i živoga Boga koji nam se iznova daje kroz euharistiju, polako dostižemo do cilja našega života, a to je prijateljstvo s Isusom.“

Poslije nagovora ministranti su se uputili prema sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog, gdje su se kroz kratki ispit savjesti pripremili za sakramenat pomirenja. Tijekom ispovijedi molila se sveta krunica te smo se, kao i svakog „drugog u mjesecu“, klanjali pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na nakanu obraćenja nevjernika.

U 18.30 sati započeo je centralni dio dana, euharistijsko slavlje prigodom blagdana Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, kada Crkva posebno moli za duhovna zvanja zagledana u osobe posvećenog života. Sv. Misu predvodio je vlč. Petar Mlakar, a u koncelebraciji sudjelovali su vlč. Mato Malekinušić, prefekt I. i II. godine te vlč. Krunoslav Kefelja, župnik župe Podravske Sesvete. Za vrijeme sv. Mise bila je i prigoda za sakrament pomirenja kojeg je podijeljivao preč. Rektor. Propovijedao je vlč. Malekinušić, a u svojoj homiliji, osvrčući se na Evanđelje dana, istaknuo je: “Kao što su se proročica Ana i starac Šimun, nakon što vidješe dijete Isusa – Utjehu Izraela, divili tome Svjetlu koje je Bog poslao na prosvjetljenje naroda, tako se i mi u današnje vrijeme trebamo diviti Bogu koji nam se iznova objavljuje u sv. Misi, kao svjetlo koje nam svijetli i u najtamnijim danima naših života.“

Po završetku misnoga slavlja, okupljeni ministranti uputili su se na večeru u sjemenišnu blagavaonu, gdje su zajednički večerali sa sjemeništarcima, a nakon večere gledali su animirani film „Veliko čudo“. Po završetku filma krenuli su prema svojim sobama na počinak.

Sljedeći dan, u subotu, 03. veljače, započeli su dan molitvom časoslova u sjemenišnoj kapelici Navještenja BDM. Nakon molitve i doručka krenuli su u razgledavanje grada Zagreba praćeni starijim sjemeništarcima. Po povratku sjemeništarac maturant, Marko Štefanov, posvjedočio im je o svome pozivu i ukratko opisao život u sjemeništu, a vlč. Mlakar je ispričao povijest štovanja Presvetog Srca Isusova te okupljenim ministrantima podijelio prigodne knjižice s već spomenutim molitvama.

Vrhunac duhovne obnove i ovoga dana bilo je misno slavlje s početkom u 11.30 sati u sjemenišnoj kapelici. Misu je predvodio vlč. Duhovnik, a u koncelebraciji sudjelovao je i vlč. Krunoslav Kefelja. U svojoj prigodnoj homiliji posebno se obratio ministrantima, govoreći: “Budite izvrsni u svemu na što vas je Bog pozvao. Nemojmo raditi stvari polovično, već ih izvršavajmo svim našim duhom i svom našom voljom“.

Duhovna obnova završila je ručkom nakon kojeg su uslijedile sportske igre, a potom su ministranti oprostili se od „Šalatskoga brijega“ te se vratili svojim župnim zajednicama sa jednim novim iskustvom za koje vjerujemo da će uroditi i pokojim duhovnim zvanjem.