Spomendan blaženog Alojzija Stepinca i ove je, jubilarne 20. obljetnice otkako je proglašen blaženim i 120. od njegova rođenja, privukao stotine hodočasnika iz cijele Hrvatske u Krašić.

Euharistijsko slavlje u Stepinčevoj rodnoj Župi Presvetoga Trojstva, u zajedništvu s križevačkim vladikom mons. Nikolom Kekićem, vojnim biskupom u miru mons. Jurjem Jezerincem, preč. Konradom Žižekom, ekonomom Nadbiskupije, preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te oko 50 svećenika predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i metropolit.

Uvodeći u svoju homiliju, kardinal Puljić, koji je za ovu prigodu na sebi nosio misnicu što ju je papa Ivan Pavao II. imao odjevenu na misi beatifikacije blaženog Alojzija 1998. godine u Mariji Bistrici, prisjetio se svojih studentskih dana i riječi svoga profesora isusovca o. Mate Jovića da će oni Stepinca „doživjeti na oltaru“. Tako je i bilo. Proročki je zborio naš profesor. Tih sam se riječi sjetio u Mariji Bistrici dok je papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglašavao blaženim – kazao je Kardinal.

Govoreći o njegovu djetinjstvu, istaknuo je primjer Alojzijeve majke Barbare koja je ustrajno molila da postane svećenik. Nema svećeničkog zvanja, nastavio je, koje nije izmoljeno, a Alojzije je uistinu prolazio mnoge kušnje, odgajan da se žrtvuje za ono što se voli.

Ne bih danas želio mnogo govoriti o životu našeg Blaženika jer mislim da nema ni jednog od nas ovdje prisutnog da ne poznaje njegov život. Ako ga ne zna, neka ga bude stid. Uzmite knjigu i čitajte. Trebamo obnoviti, vrednovati, upoznati život i svjedočanstvo vjere u Uskrsloga našeg Blaženika. Dok mu se molimo od njega učimo – naglasio je kardinal Puljić.

U nastavku homilije izdvojio je tri Stepinčeve ljubavi koje su se zrcalile tijekom cijelog njegova života: ljubav prema Crkvi, prema istini i prema svojem, hrvatskom narodu.

Za Crkvu je živio i umro. Danas je žele ocrniti sa svih strana, no svi mi koji smo kršteni, ucijepljeni smo u tu Crkvu da je znademo voljeti. Mi smo ta Crkva. Svatko od nas može kazati: „Ja sam ta Crkva“. Crkva je majka, najjača na svijetu. Majka se voli, makar ima u sebi slabosti – rekao je kardinal Puljić, te nastavio: Volio je istinu, za nju je život položio. Danas je teško razlučiti istinu. Pomiješana je s tolikim lažima i poluistinama. Istina je jedino Isus Krist.

Blaženi Alojzije volio je svoj narod. Zar je grijeh voljeti svoj narod? – upitao je kardinal Puljić te upozorio na današnje sve češće „nabijanje kompleksa jer se Domovina voli i lijepljenje etiketa da smo fašisti i ustaše jer volimo svoje“.

Ovdje se ne govori da se drugoga prezire, nego da se vole svoji korijeni – pojasnio je Kardinal te ohrabrio ljude koji vode naš narod da iznjedre strategije kojima će se ostvariti napredak i obnova: moralna, društvena i gospodarska. Pozvao je vjernike da nauče svoju djecu i mlade da vole svoju grudu za koju su mnogi krv svoju lili i da mladosti utkaju ljubav prema svojim korijenima.

Posvijestio je kako je blaženi Alojzije toliko puta znao dići glas za obnovu obitelji, jer „bez obitelji nema društva, a obitelj je gnijezdo života. Zato je on znao vrednovati život, volio je život svakog čovjeka. Svaki čovjek je vrijedan zato jer je Božje stvorenje, i mi smo dužni vrednovati život“.

Moram priznati: dok se još nije smjelo čitati njegovu obranu, divio sam se njegovoj riječi, kako je znao divno ponosan biti, dostojanstvo sačuvati u svim tim teškim trenucima. Zato želim i nama dati ohrabrenje da sačuvamo svoje dostojanstvo. Nama treba tog dostojanstva da znamo sačuvati ljudsko dostojanstvo koje ne daje ni država ni politika, ni EU, niti SAD, dostojanstvo daje Bog i to trebamo znati vrednovati i živjeti: dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo djeteta Božjega. Učimo od njega, jer treba ovaj narod obnoviti u vrednotama koje je on živio, za koje je umro i nama ostavio u baštinu. Zato ovdje, u njegovom rodnom mjestu želimo obnoviti svoj krsni savez, to dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo djeteta Božjega da i mi ostavimo svijetli trag vrijednog života u ovom vremenu i na ovim prostorima” – zaključio je kardinal Puljić.

Nakon popričesne molitve svi su izmolili molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog Alojzija, a u znak zahvale za predvođenje ovog euharistijskog slavlja, domaći župnik vlč. Ivan Vučak Kardinalu je uručio bistu Alojzija Stepinca. Bista, djelo akademskog kipara Vida Vučaka, izrađena je prema fotografiji kardinala Stepinca u sudnici na montiranom političkom sudu 1946. godine.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Mješoviti župni zbor župe Presvetog Trojstva uz orguljsku pratnju prof. Antona Ečimovića pod ravnanjem s. Katarine Penić-Sirak. Prije euharistijskog slavlja kardinal Puljić posjetio je spomen-sobu blaženog Alojzija, gdje se zadržao u kratkoj molitvi.