U petak, 16. veljače, u crkvi sv. Tome apostola u Donjoj Voći (Varaždinska biskupija), preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, predvodio je sv. Misu zadušnicu za pokojnu Maricu Bukovec (43), sestru Emanuela Bukovca, sjemeništarca treće godine i učenika Tehničke škole u Zagrebu.

U koncelebraciji misnoga slavlja sudjelovali su vlč. Marko Zadravec, domaći župnik te vlč. Ivica Puškadija ml., župnik u župi sv. Jurja na Bregu.

U svojoj propovijedi, vezujući se na liturgijske tekstove (Rim 8, 14-23; Iv 17, 24-26), preč. Rektor je, između ostaloga, kazao:“ Draga braćo i sestre! Danas smo ovdje sabrani sa našom sestrom u vjeri, Maricom Bukovec i zajedno s njome stojimo pred otajstvom smrti. Ona je prešla taj prag, mi stojimo s ove strane. Sada smo ovdje, jer svatko je od nas u nekom dijelu svoga života povezan s Pokojnicom i ovo nam sprovodno slavlje pomaže da stavimo zajedno te komadiće tako da zahvalimo Bogu za dar koji je bila naša sestra u vjeri Marica. Sigurno bi nam bilo drago da je ostala još s nama, a i njoj je, zasigurno, izgledalo da mora prerano otputovati jer je imala još mnoštvo planova i projekata. Ali Bog nas poziva da ne gledamo unatrag, nego da se otvaramo budućnosti u kojoj naša nastojanja imaju smisao, da živimo život koji nosi plodove koji ne propadaju. Stoga se sada pred Isusom Kristom u Duhu Svetome mirno i s pouzdanjem spominjemo Njegove službenice, a naše sestre u vjeri Marice koja nam je bila bliska i draga. Zahvaljujemo Bogu za sve dobro što nam je od nje poteklo; za životnost koju je među nas unosila. Zahvaljujemo što je kroz bolest i patnju naučila poslušnost i što je u mijenama ovoga nestalnog života zavrijedila da je poštujemo. I dok izražavam kršćansku sućut njezinim roditeljima Vlatku i Marti, bratu Emanuelu i dvjema sestrama Mirjani i Zdenki sa obiteljima, molim Boga da bude milosrdan s našom sestrom Maricom, da joj podari oproštenje grijeha i da je uvede u svoju baštinu gdje se nastavlja život bez kraja. Dobri Bože, Ti koji sve činiš novo, obdari i nas snagom svoga Duha da shvatimo i prihvatimo tvoje naume i tvoje putove i da se još predanije povjerimo Tebi, Bože živi.“, zaključuje Rektor.

Poseban dojam na okupljeno mnoštvo vjernika koje se sabralo na mjesnome groblju u Donjoj Voći, ostavili su sjemeništarci koji pohađaju Tehničku školu u Zagrebu (9) i usko su povezani sa pokojničinim bratom Emanuelom, kao i bogoslov Miro Denac, domaći sin ove župe, koji se priprema za službu đakona u Varaždinskoj biskupiji. Oni su animirali liturgijsko pjevanje i ministriranje, kako na sprovodnim obredima tako i unutar misnoga slavlja.

 

Na koncu misnoga slavlja preč. Rektor zahvalio je domaćem župniku što mu je pružio mogućnost da predslavi sv. Misu zadušnicu te ohrabri prisutne u vjeri i nadi uskrsnuća, moleći da Pokojnica u vječnosti doživi radost susreta sa svetima i mučenicima iz hrvatskoga naroda, a posebno s bl. Alojzijem Stepincem, kojega je za života osobito štovala.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju, koji su prethodili sv. Misi, predvodio je vlč. Marko Zadravec, domaći župnik, koji se u ime okupljene župne zajednice prigodnim riječima oprostio od Pokojnice čija je obitelj vrlo aktivna u različitim župnim događanjima.