Pod geslom “Takvih je kraljevstvo nebesko” (Mt 19, 14) održan je u subotu, 03. ožujka ove godine u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Zaprešićkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata, osim župe Rozga i Kraljevec na Sutli.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 97 ministranta: 77 osnovnoškolca i 20 ministranata srednjoškolaca iz 8 župa Zaprešićkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 60 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u prostorijama Sjemeništa, a nakon mnogih pobjeda i poraza u različitim društvenim igrama, susret se nastavio kratkim filmom o ministrantskoj službi u režiji portala Nova Eva, a s posebnom pozornošću okupljeni ministranti poslušali su svjedočenje sjemeništarca Maria Perinca o njegovom duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu.

Od 17.30 sati šestorica svećenika bila su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio poveći broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s preč. Rektorom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji su sudjelovali: vlč. Ivan Gretić, župnik župe sv. Vida mučenika – Brdovec, vlč. Tomislav Kralj, upr. župe sv. Nikole biskupa – Bistra, vlč. Marinko Golek, župni vikar župe sv. Petra apostola – Zaprešić I. i vlč. Mato Malekinušić, odgojitelj u Sjemeništu.

Na početku misnoga slavlja preč. Rektor pozdravio je okupljene ministrante i njihove svećenike te izrazio veliku radost što se ovaj susret odvija u prostorima Sjemeništa, a posebno je pozdravio ministrante župe Zaprešić I., jer je tamo u periodu od 2007. do 2011. službovao kao župni vikar. Tumačeći Božju riječ svagdana subote II. korizmenog tjedna i razlažući evanđeoski tekst (Lk 15, 1–3; 11–32), između ostalog je naglasio:“Izgubljeni sin ima snove o slobodi izvan očeva doma. Ti snovi koštaju. Zato on od oca traži svoj dio imanja. Treba mu da bi ostvario svoje snove. Iako nije imao pravo na dio očeva imanja, jer nitko nema pravo na dio imanja dok je otac živ, otac je udovoljio njegovoj volji. Snovi o životu i slobodi izvan očevog doma mogu biti ostvareni. Nakon nekoliko dana … pokupi sve i otputova. Život je zanimljiv, lijep i ugodan daleko od oca dok smo bogati, snažni, zdravi i mladi, ali taj život je vrlo rizičan i opasan. Slobodni od oca, postajemo robovi svojih želja koje nitko i ništa ne može utažiti, a sa željama i svih onih koji nam lažno obećavaju da ih mogu i žele utažiti. Želio se – kaže prispodoba – nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Izgubljeni sin živi iskustvo izabranog naroda u Egiptu. Potrebno mu je oslobođenje koje u dubini svoga razočaranog srca, ondje gdje su se raspršili svi njegovi snovi, pronalazi sjećanje na oca i prošlost u očevu domu. U tom trenutku u izgubljenom sinu se rađa želja za povratkom. Došavši k sebi, reče… Njegov povratak najprije je povratak sebi. Postao je svjestan svojeg grijeha i važnosti očevog doma. Spoznao je što u životu uistinu vrijedi. … Svi smo mi ponekad izgubljeni sin, a lako nam se dogodi da postanemo i stariji sin. Jesmo li ponekad i otac? Ako nismo, to bismo trebali postati. To je zadaća koju nam nalaže današnja prispodoba“, naglasio je preč. Rektor.

 

Pri završetku homilije okupljene ministrante pozvao je da kroz korizmeno vrijeme, posebno u svome životu stave naglasak na tri izvora svih svetaca: euharistiju, Božju riječ i pobožnost prema Bogorodici. „Postoji samo jedna tragedija: da ne budeš svet/-a. Ako se srcem napajamo sa ovih izvora, bit ćemo sveti. Osrednji i mlaki ministranti nisu nikakva poruka, reklama. Oni su antireklama. Danas su nam potrebni novi svetci!“, zaključuje Rektor.

Ljepoti slavlja pridonijeli su i sjemeništarci u svečanoj asistenciji potpomognuti predstavnicima ministranata iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje predvodili su okupljeni sjemeništarci i ministranti uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića, sjemeništarca maturanta.

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Svaki ministrant dobio je molitvenik “Idimo k Josipu” – dvanaesto prošireno izdanje koje na 240 stranica donosi mnoštvo molitvenog sadržaja obojanog prekrasnim fotografijama i tekstovima o sv. Josipu, budući da u Zagrebačkoj nadbiskupiji još uvijek traje Godina sv. Josipa ovime se želi promovirati pobožnost prema zaštitniku Hrvatske domovine.

 

Sâm susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.15 sati.

Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca travnja (07. 04.), na kojem će sudjelovati ministranti Resničkog dekanata.