Svjedočenje s. Kunić: “Želim život živjeti u trenutku zagledana prema vječnosti!”

U četvrtak, 08. ožujka ove godine, u našem Sjemeništu održan je već drugi ovogodišnji „Susret vjere“, čiji je gost večeri bila časna sestra Sunčica Kunić, članica Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove te učiteljica u Prvoj Katoličkoj Osnovnoj Školi u Zagrebu. Tema ovomjesečnog „Susreta vjere“ bila je: „Križ kao oblik ljubavi“.

Nakon uvodnog slova i pozdrava preč. Matije Pavlakovića, rektora Sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim prijateljima, roditeljima i školskim kolegama obratila se gošća večeri, s. Sunčica Kunić.

U svome svjedočanstvu ispričala nam je o svom križu – bolesti (karcinom) i terapiji kroz koju je lakše prolazila uz pomoć Boga i Njegove milosti, a posebno je napomenula:“ Šapnuo mi je jednom, kad sam se bojala, Tvorac života, da život jest trenutak. I da živim život živeći trenutak, ovaj sada, jedini koji imam. Pretjerano, da ne kažem grozničavo, planiranje i briga oko realizacije života koji se tek ima izbiti, oduzima trenutke koji žele biti proživljeni, koji se zovu život, moj život, tvoj život. I baš zato što je trenutak, shvatila sam da smo kadri svašta proći i preživjeti: i veliku sreću i veliku tugu, i bolest, neizvjesnost, neznanje, čekanje, traganje, snagu, nemoć, nemir, mir… i nastaviti živjeti.“

Na kraju svjedočenja još je nadodala:“ A pobjeda nije uvijek i nužno zdravlje. Pobjede su svaki dan mali i tajnoviti koraci znani samo nama. Koraci koji nas vode do onog dobrog koje svatko krije u dubini. Znam da to svatko krije u sebi, znam. To mi je rekla mama. Najlakše do toga jest po križu. Pobjeda je doći do prepuštenosti i slobodi srca. Pobjeda je ne brinuti se tjeskobno. Pobjeda je ljubiti svaki tren iskreno i strasno bez obzira kakav bio… znajući da te On može itekako naučiti… Pobjeda je ostati miran unatoč mnoštvu nemira. Pobjeda je moći vidjeti snagu nemoći. Pobjeda je moći živjeti u svojoj istini. Pobjeda je prepustiti mu jakost razuma i slabost tijela, i dati da te vodi Njegova nevidljiva ruka. Dati da te vodi Bog koji je Ljubav“, zaključuje s. Sunčica.

Po završetku svjedočanstva te uručenja prigodnoga poklona s. Sunčici Kunić od strane preč. Rektora, vrhunac susreta bilo je 20 – minutno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom, koje je predvodio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a glazbeno su ga popratili sjemeništarci kroz orgulje i gitaru, a po završetku susreta sa živim Bogom uslijedilo je tradicionalno druženje svih sudionika Susreta u atriju Sjemeništa uz grickalice i sok.

Susret je završio oko 22.15 sati, a novi je zakazan za 12. travnja na kojem ponovno očekujemo zanimljive goste.