Na IV. korizmenu nedjelju, 11. ožujka ove godine, sedmorica Đakovačko – osječkih sjemeništaraca zajedno sa prefektom III. i IV. godine, vlč. Goranom Bužakom, pohodila su svoj rodni kraj i nadbiskupiju. Njihova prva postaja bila je Slavonski Brod i župa Duha Svetoga, gdje su ih s obilatim doručkom ugodno dočekali domaći župnik, vlč. Florijan Kvetek te roditelji sjemeništarca prvaša Lovre Sušca, koji je domaći sin već spomenute župe.

Nakon što je župnik ukratko upoznao sjemeništarce sa poviješću župe krenuli su prema glavnom odredištu, župi sv. Mihaela arkanđela – Drenje. Naime, ovo cijelo putovanje organizirao je župnik te drevne župe, vlč. Željko Čabaj, na čiji su se poziv sjemeništarci radosno odazvali. U župu Drenje stigli su u 10.20 sati, a centralni dio dana, sv. Misa, započela je u 11.00 sati. Misu je predvodio vlč. Goran Bužak u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Željkom Čabajem, a ljepoti misnoga slavlja pridonijela je svečana asistencija sjemeništaraca u kojoj su sudjelovala i domaća duhovna zvanja već spomenute župe, sjemeništarci David Dragičević i David Širajčić.

Na koncu slavlja svoje svjedočanstvo okupljenim su vjernicima iznijeli Aron Čeke i Bernard Bisaki, sjemeništarci grada Osijeka, a na samom kraju vlč. Bužak se, u ime Rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića koji je, zbog već ranije preuzetih obveza bio u nemogućnosti sudjelovati na ovom hodočašću, zahvalio na pozivu te je poklonio župniku prigodne promidžbene materijale šalatske sjemenišne zajednice.

Nakon ukusnog ručka kratko su prošetali pitomim slavonskim krajolikom obližnjih sela te su potom krenuli prema Đakovu, gdje su u 15.00 sati imali susret sa nadbiskupom Đakovačko – osječke nadbiskupije, mons. dr. Đurom Hranićem. Nadbiskup se ukratko upoznao sa novim „prvašima“ te im svima ispričao kratko o povijesti nadbiskupije.

Još su neko vrijeme ostali pričati i družiti se sa mons. Hranićem te su poslije druženja krenuli put đakovačke bogoslovije gdje su ih dočekali bogoslovi Bruno Diklić i Luka Erić, donedavni sjemeništarci šalatskog Sjemeništa. Pokazali su im bogosloviju i njene prostorije, a na koncu razgledavanja pomolili su se u bogoslovnoj kapeli Bezgrešnog začeća BDM te susret zaključili zajedničkom fotografijom.

Čitavo hodočašće bilo je usmjereno upoznavanju župnih zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i susretu sa mjesnim ordinarijem čija pastirska riječ je uvijek novi poticaj i ohrabrenje sjemeništarcima koji su krenuli da izbliza slijede Gospodina na širokim putevima slavonskih ravnica.