„Dragi dečki! Budite radosni, veseli… Budite Božji nasljedovatelji!“

U ponedjeljak, 12. ožujka ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je već četvrtoga u nizu župnikâ koji nastavljaju projekt započet ove školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca svim članovima sjemenišne zajednice.

Preč. Josip Ružman, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici (Zagrebačka nadbiskupija) rado se je odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom pozivu i putu. Preč. Josip je u razdoblju od 1972. do 1976. bio sjemeništarac, a za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 1983. godine. Od 1994. u službi je župnika župe bl. Alozija Stepinca u Velikoj Gorici te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Alena Severa. Ujedno je i začasni kanonik Sisačke biskupije od 2014. godine.

Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji preč. Ružmanu bili su: preč. Matija Pavlaković, rektor i vlč. Mato Malekinušić, odgojitelj u sjemeništu.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu preč. Ružmanu i izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. Ujedno mu je i čestitao nadolazeći imendan, zaželjevši mu obilje zdravlja i Božjega blagoslova u mnoštvu pastoralnih nastojanja povjerene mu župne zajednice u Velikoj Gorici.

U svojoj homiliji preč. Josip pokušao je povezati evanđelje dana (Iv 4, 43-54) sa svojim duhovnim pozivom. Posebno je napomenuo:“ Dečki! Nemojte se bojati dati sve što imate, jer upravo tada kada se odreknete nečega stostruko će vam se vratiti. Sigurno ponekad mislite da su vam poglavari teret, ali oni su baš oni koji će vas pripremiti i očvrsnuti za budući život. Nije lako predati se duhovnom pozivu, ali nas taj poziv čini pravim svjedocima naše vjere. Bog će vas poslati na razna mjesta i predat će vam mnoge križeve, ali vjerujte mi, dragi sjemeništarci, na koju god župu vas Bog poslao, bit ćete zadnji koji ćete umrijeti od gladi. Zato se prepustite u Njegove ruke, neka vas vodi svojim putem da budete dobri i sveti svećenici.“

Govoreći o radosti duhovnoga poziva posebno je istaknuo slavlje Mlade mise i svoje mladomisničko geslo:“ Blago čovjeku koga ne optužuje vlastita savjest i koji se nije odrekao nade“ (usp. Sir), kao ključni trenutak na kojega se često u životu vraćao. U toj radosti služenja Gospodinu posebno je istaknuo i sport te angažman u glazbi koji je mnogo doprinio kako bi među ljudima navještao Božju poruku spasenja.

Znakovita je rečenica koju je propovjednik izrekao na koncu svoje homilije:“Bez logistike, nema duhovnosti.“, što će reći – bez onih koji te molitvom prate na tvom putu sazrijevanja duhovnoga poziva – nećeš uspjeti. Pozvao je, stoga, okupljene poglavare i sjemeništarce da mole jedni za druge kako bi se duhovni poziv navodnjavao molitvom sjemeništaraca i primjerom života povjerenih im poglavara.

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je preč. Ružmanu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništarca maturanta, Vedrana Jakića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 16. travnja ove godine.