Udruga „Stepinčeva oaza mira“ gostovala na Šalati prigodom proslave Dana NKG-a

Na V. korizmenu nedjelju, 18. ožujka ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu u svojim je prostorima ugostilo udrugu „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića koja je, prigodom proslave Dana Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, izvela scenski prikaz „Kristove muke“ tj. posljednje dane Isusova života.

Naime, ovogodišnja proslava Dana NKG-a u sebi uključuje trodnevnu pripremu koju su zajedno s ravnateljicom škole, prof. Ljubom Duvnjak organizirali školski duhovnici. Proslava je započela u subotu, 17. ožujka, duhovnom obnovom na kojoj su sudjelovali profesori, učenici, roditelji i djelatnici Nadbiskupske klasične gimnazije, a pridružilo im se i četrdesetak članica Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica iz Zagreba. Nakon današnjeg uprizorenja Kristove muke, proslava svoj vrhunac dostiže u slavlju svetkovine sv. Josipa, zaručnika BDM te zaštitnika Škole svečanim euharistijskim slavljem koje, s početkom u 18.00 sati u crkvi Srca Isusova, predvodi mons. dr. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko – križevački biskup, koji će ujedno biti i gost na svečanoj akademiji koja će se upriličiti po završetku euharistijskoga slavlja.

Scenski prikaz „Kristove muke“ po prvi puta u povijesti ove drevne institucije uprizoren je na šalatskome brijegu pred otprilike stotinjak gledatelja koji su odlučili nedjeljnu večer provesti na jedan osebujan način. Tako je zagrebačka Šalata kroz nepuna dva sata scenskog uprizorenja postala svojevrsni Isusov Jeruzalem. Članovi udruge „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića na dramatičan su način scenski uprizorili posljednja dva dana Isusova života. Za ovu izvedbu vježbali su više od mjesec dana kako bi svi prisutni gosti i uzvanici na jedan vizualan i opipljiv način mogli ponovno doživjeti bezgraničnu ljubav koja se prije više od 2000 godina dala razapeti kao cijena otkupljenja čitavog ljudskog roda. Po završetku izvedbe mnogi od prisutnih posvjedočili su kako im je Veliki četvrtak i Veliki petak postao puno bliži te su uvidjeli gdje je Bog do krajnih granica zagrlio čovjeka i pokazao koliko mu je stalo do svake osobe.

Nakon dvosatnog kazališnog komada prisutnima se obratio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu na čiji se poziv Udruga uključila u proslavu Dana škole. Svoje obraćanje prisutnima započeo je sljedećim riječima:“ Sve Vas od srca pozdravljam, večeras u svojstvu duhovnika u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti koja je, za ovogodišnju proslavu Dana škole o svetkovini svetoga Josipa, njezina zaštitnika, pripremila zaista bogat duhovni i kulturni program, a ovo uprizorenje „Kristove muke“ koje nas je, vjerujem ostavilo u duboku promišljanju, jedan je od tih izričaja proslave.“

Prisjetivši se početaka ove Udruge, istaknuo je sljedeće:“ Zato mi misli na trenutak odlaze u 2010. godinu, u Nove Dvore Josipa bana Jelačića u Zaprešiću, gdje je „Stepinčeva oaza mira“, tada javnosti nepoznata udruga iz Zaprešića, po prvi puta izvela zaprešićku Pasiju. Kao svjedok i sudionik te nezaboravne prve povijesne „Muke Kristove“ u Zaprešiću, koju je tada gledalo oko 3.000 ljudi, mogu s pravom reći kako je sjeme iz Isusove prispodobe palo na plodno tlo zaprešićke njive koju je još davno posijao bl. Alojzije Stepinac, utemeljitelj prve zaprešićke župe sv. Petra ap., 04. studenog 1945. godine. … Jedna od čudesnih stvari Božjeg nadahnuća je i osnivanje udruge „Stepinčeva oaza mira“ koja ove godine slavi svoju desetu obljetnicu postojanja – točnije – 03. listopada, upravo na dan kada je kardinal Alojzije Stepinac proglašen blaženim u nezaboravnom slavlju u Mariji Bistrici.

„Stepinčeva oaza mira“ poznata je užoj javnosti po svojim scenskim uprizorenjima „Živih jaslica“ i „Kristove muke“. Osim što se svojim djelovanjem neprestano dokazuju kao dobročinitelji koji potpomažu potrebite sugrađane grada Zaprešića, ispostavilo se da su kroz uprizorenja „Živih jaslica“ i „Kristove muke“, prepoznati i kao sjajni glumci! Naime, posljednjih nekoliko godina mogli smo ih vidjeti i u HRT-ovoj religijskoj emisiji „Biblija.“, zaključuje Rektor.

Završavajući svoje obraćanje okupljenim gostima, zaključio je:“ Hvala Vam što ste večeras ‘bacili sjeme’ u našoj gimnaziji i sjemeništu te što ste kroz mjesec dana intenzivnih proba i priprema molili da ovo scensko uprizorenje ne bude samo ono ljudsko djelo nego da bude vođeno onim božanskim što se u svim činovima moglo osjetiti i prepoznati.“

Po završetku govora preč. Rektora, okupljene je pozdravio i preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji, koji je sa nekoliko poticajnih misli te prigodnom molitvom zaključio ovo nedjeljno korizmeno druženje.

Čitav događaj zaključen je prigodnim druženjem svih sudionika scenskog uprizorenja „Kristove muke“ zajedno sa vodstvom sjemeništa i gimnazije u prostorijama Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.