U ponedjeljak, 19. ožujka ove godine, profesori, učenici i djelatnici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu svečano su obilježili Dan škole, misnim slavljem i prigodnom akademijom. Proslavi je prethodila i svojevrsna dvodnevna priprema kroz duhovnu obnovu za čitavu školu te scenski prikaz „Uprizorenja Kristove muke“ u realizaciji udruge „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića, održane u subotu i nedjelju, 17. i 18. ožujka. Također, slavlju su se priključili i odgojitelji te pitomci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu iz čijeg je okrilja i nastala već spomenuta škola.

Misno slavlje s početkom u 18.00 sati u velebnoj crkvi Srca Isusova na Šalati predvodio je mons. Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko – križevačke biskupije u svojstvu delegata mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko – križevačkog biskupa, koji je ispričao svoj dolazak zbog zdravstvenih razloga. U koncelebraciji Slavlja sudjelovali su: preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu (obojica i u službi duhovnika NKG-a), vlč. Goran Bužak i vlč. Mato Malekinušić, odgojitelji u sjemeništu te fra Venancije Mihaljević, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca sa zagrebačkog Kaptola. Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić te orguljaškom pratnjom sjemeništarca maturanta, Vedrana Jakića.

Biskupov delegat, mons. Ptiček, u svojoj propovijedi osvrnuo se na odlomak iz Matejeva evanđelja (Mt 1, 16. 18-21, 24a) tumačeći okupljenima lik sv. Josipa i njegovu ulogu u povijesti spasenja aktualizirajući sadašnji trenutak i povezujući ga sa proslavom Dana škole. Između ostalog, naglasio je: “Uvijek nam treba netko u koga ćemo se ugledati, a tko će to biti? Bog nam je dao primjer sv. Josipa i ako gledamo i pratimo njegov primjer nećemo više lutati. Veliki su oni koji su išli s ljubavlju među ljude. Neće više biti zla u obitelji i društvu ako ćemo biti oni koji će svjedočiti, koji će biti ‘knjige iz koje će ljudi čitati’. Sv. Josip je s voljom i u poniznosti izvršavao Božju volju, kada mu je svoga sina predao u njegove ruke. Zaslužio je da ga generacije i generacije štuju i časte. Bog želi da budemo njegovi velikani kao što je to bio sv. Josip, „njegova vojska“ koja će osvajati ovaj svijet na Njegov način i po njegovoj volji.“

Po završetku misnoga slavlja uslijedila je prigodna Akademija koju su organizirali profesori i učenici škole u svečanoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa, a na kojoj su sudjelovali djelatnici škole, roditelji učenika te mnogi gosti pristigli sa različitih strana Lijepe naše. Na samom početku tamburaški sastav Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa Mješovitim zborom NKG-a izveo je pjesmu u čast sv. Josipu, a potom se okupljenima obratila ravnateljica škole, prof. Ljuba Duvnjak.

Nakon letimičnog pregleda rada škole u protekloj godini uslijedile su podjele nagrada najboljim učenicima za različita ostvarenja u protekloj školskoj godini, a prigodni pokloni uručeni su i profesorima te djelatnicima „jubilarcima“ koji su proslavili 5, 10, 15, 20, pa čak i 25 godina rada u ovoj drevnoj instituciji.

Poseban pljesak dobili su „srebrni jubilarci“ škole, profesori Mara Stipić i Tomislav Bernat. Čitava akademija bila je prožeta i različitim glazbenim točkama koje su vrlo profesionalno izvodili učenici škole na oduševljenje svih prisutnih sudionika koji su njihove talente u sviranju i pjevanju nagrađivali gromoglasnim aplauzima.

Sama akademija završila je oko 21.00 sat druženjem svih sudionika u prostorima polukata Sjemeništa.