Četvrti po redu „Vikend u sjemeništu“ koji se održao 23. i 24. ožujka ove godine, okupio je velik broj dječaka sedmog i osmog razreda koji s novom školskom i vjeronaučnom godinom imaju želju doći u Sjemenište. Voditelj ove korizmene duhovne obnove bio je preč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko – senjske biskupije, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i župnik u Baškim Oštarijama, malom mjestašcu podno Velebita gdje su bile održane ovogišnje duhovne vježbe sjemeništaraca.

Duhovna obnova kao temu nosila je naslov „Kako prepoznati Božji poziv ili poslanje?“, a voditelj je na osebujan način kroz PPT prezentacije pokušao sjemeništarcima i okupljenim „vikendašima“ dočarati ljepotu svećeničkog poziva i služenja te radosti zajedništva koju sjemeništarci već sada žive na poseban način.

Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovao je 21 dječak iz različitih nad/biskupija, a posebno nas raduje što je na „Vikendu u sjemeništu“ sudjelovala Porečko – pulska biskupija sa svojim kandidatom. Od 21 dječaka, 12 ih je bilo iz Zagrebačke nadbiskupije (župe sv. Nikole Tavelića – Zagreb; Zagreb – Špansko; Vukovina i Zaprešić I.), 2 dječaka iz Đakovačko – osječke nadbiskupije (župa Slavonski Brod), 1 kandidat iz Sisačke biskupije (župa sv. Križ – Sisak), 4 kandidata iz Bjelovarsko – križevačke biskupije (župe Štefanje i Ivanska), 1 kandidat iz Varaždinske biskupije (župa Koprivnica-Starigrad) te 1 kandidat iz Porečko – pulske biskupije (župa sv. Pavla – Pula).

Na početku duhovne obnove dobrodošlicu voditelju, preč. Marinku Miličeviću zaželio je rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, nakon čega je uslijedio molitveni zaziv Duhu Svetom. Tijekom prvoga nagovora kojeg je održao preč. Miličević, posebno je naglasio okupljenim „vikendašima“ i sjemeništarcima:“ Bog je svima ulio čežnju za blaženstvom. On želi da se svi ljudi spase! To je najvažniji poziv za sve ljude, a sigurni put spasenja je život prema 10 Božjih zapovijedi. …Oni koji žele više, moraju se i truditi više. Želimo li otkriti osobni poziv, moramo se truditi oko toga i sve tome podrediti. Da bismo otkrili što piše u našem srcu moramo ga čuvati čistim i dati se na put molitve. Čovjek se odaziva na ljubav. Stvoreni smo iz ljubavi, ljubav nas pokreće i iz ljubavi se odazivamo“, zaključuje voditelj.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakrament sv. Ispovijedi, a potom pobožnost križnoga puta sa okupljenim vjernicima u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog koju je s početkom u 18.00 sati predvodio preč. Rektor. Sv. Misu u 18.30 sati predvodio je preč. Miličević, a u koncelebraciji sudjelovali su : vlč. Petar Mlakar, duhovnik te vlč. Goran Bužak i vlč. Mato Malekinušić, sjemenišni odgojitelji. Tijekom sv. Mise bila je i prilika za sakrament sv. Ispovijedi kojeg je dijelio preč. Pavlaković.
Propovjednikovu homiliju donosimo u cjelosti:

Po završetku večere, prvi dan ove duhovne obnove završili smo nagovorom o pozitivnim i negativnim učincima video igrica koji nas je naučio mnogim korisnim i novim informacijima o virtualnom svijetu. Poslije nagovora i kratke pauze uz šaljive video uratke uslijedilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo u subotu u ranim jutarnjim satima molitvom jutarnjih pohvala i blagoslovom s Presvetim. Treba napomenuti da je grupa sjemeništaraca predvođena prefektom Bužakom u večernjim satima prvoga dana duhovne obnove sudjelovala na križnom putu mladih na Ksaveru kojeg je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora od kojih je jedan bio za sjemeništarce, a drugi, poseban susret, imao je vlč. Duhovnik sa „vikendašima“. Dio sjemeništaraca sudjelovao je i na molitvenom mimohodu protiv Istanbulske konvencije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Čitava duhovna obnova završila je sv. Misom u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog, koju je predvodio voditelj duhovne obnove.

Nakon sv. Mise „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak, tijekom kojega se okupljenima u ime Rektora, koji je zbog ranije preuzetih obveza bio službeno odsutan, obratio vlč. Duhovnik, zahvaljujući dječacima za dolazak i sudjelovanje, a voditelju duhovne obnove i „Vikenda u sjemeništu“, preč. Marinku Miličeviću uručio je prigodne darove sjemenišne zajednice.

Susret je završio sportskim igrama, a sljedeći susret ovakvoga tipa bit će 20. i 21. travnja ove godine.