U nedjelju, 25. ožujka ove godine, u sjemenišnoj zajednici na Šalati svečano je proslavljena Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica, euharistijskim slavljem koje je s početkom u 10.30 sati predvodio vlč. Goran Bužak, odgojitelj u sjemeništu u koncelebraciji s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom i vlč. Matom Malekinušićem, prefektom u sjemeništu. U slavlju su sudjelovali svi sjemeništarci predvođeni svečanom asistencijom, solistima Muke i zborom kojim je ravnao sjemeništarac Luka Celić.

Slavlje je započelo blagoslovom maslinovih grančica ispred ulaza u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti da bi potom započela procesija spomena na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem u kojoj su vjernici sudjelovali noseći grančice masline.

 

Po drugi puta sjemeništarci su izveli i pjevanu Muku zapisanu po svetopisamskom ocu Marku, a solisti su bili: prečasni Rektor, vlč. Duhovnik, Luka Celić, Kristijan Grabovac i Antonio Ljevar. Posebno dojmljiv bio je izričaj svjetine koju je svojom pjesmom ovjekovječio sjemenišni zbor, a najveće zasluge za tako lijepo i skladno pjevanje idu suradniku sjemeništa prof. Božidaru Ljubenku, koji je unutar dva mjeseca marljivo radio kako bi sjemeništarci i ove godine na što kvalitetniji način iznijeli tekst evanđelista Marka.

Po otpjevanoj Muci uslijedila je homilija vlč. Bužaka iz koje izdvajamo sljedeće:“Bez obzira na sve, Krist je ostao vjeran Božjem naumu i predao se trpljenju i smrti, iako je bilo teško izdržati tu bol. On je za nas otkupio sve naše grijehe i grijehe svijeta koliko god su bili teški. Nema toga grijeha kojeg, ako se pokajemo, neće oprostiti. Po toj nas muci spaja s nebom. On je dodirna točka našega sastanka s Bogom, a isto tako i naše čovječanstvo po Njemu dolazi k Ocu.“

Na kraju slavlja prečasni Rektor zahvalio je okupljenom mnoštvu na sudjelovanju, a na poseban način sjemenišnom zboru i solistima te asistenciji sjemeništaraca.

Prije samoga slavlja, svi vjernici mogli su pribaviti maslinove grančice koje smo dobili donacijom od strane Papinskih misijiskih djela u Republici Hrvatskoj, a sav prikupljen novčani dar ići će za misijsko „Djelo sv. Petra“ u koje se Međubiskupijsko sjemenište uključilo koncem prošle godine, pomažući izgradnju sjemeništa i školovanje sjemeništaraca u zemljama trećega svijeta.

Slavlje je završilo svečanim blagoslovom i kasnijim druženjem okupljenih vjernika ispred kripte svetog Antuna Padovanskoga u 12.45 sati.